Hřebejk online: Na Oscara pomýšlím

gra
5. 3. 2007 15:55
ON-LINE - Jen dva dny poté, co jeho Kráska v nesnázích získala tři České lvy, odpovídal režisér Jan Hřebejk na otázky čtenářů Aktuálně.cz.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Snímek vedl během sobotního večera velmi vyrovnaný boj s Menzelovým filmem Obsluhoval jsem Anglického krále, který získal Lvy za nejlepší film a režii.

Jan Hřebejk dostal od jedné čtenářky dotaz, zda film Jiřího Menzela nebyl oceněn pouze za to, že byl konečně natočen. "Je to možné. Ale není to jisté. A co letošní Oscary?" odpověděl Hřebejk v narážce na odkládané ocenění Martina Scorseseho.

V odpovědi na jinou otázku připustil, že sám někdy na Oscara také pomýšlí.

Úroveň českého filmu v mezinárodním srovnání nehodnotí špatně. "Myslím, že každý rok vzniknou tři filmy, kterým se daří přesáhnout hranice, a to není tak špatná bilance. Dostat film do zahraniční distribuce je nesmírně nákladné a obtížné na propagaci, ale i nám se to několikrát podařilo," uvedl Hřebejk.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:40Autor: Petr

Otázka: Dobry den, mam dotaz proc se v Cesku netoci vice filmu detektivnich nebo sci-fi apod. Pripada mi, ze mame sice specifickou tvorbu, ale dost casto velmi podobneho zanru ??

Myslite ze na to nemame tvurce ? (thrillery, sci-fi apod.)

Jan Hřebejk: Dobrý den.

Žánrová kinematografie je náročná jak na scénáře, tak na finanční prostředky. navíc možná s výjimkou pohádky tady žánrový film nemá silnou tradici. Spíše ojedinělé tvůrce.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:41Autor: Maruška

Otázka: Byl jste smutný, že Českého lva jste nedostal vy, ale pan Menzel? Já myslím, že jste si ho zasloužil spíš.

Jan Hřebejk: Děkuji. Nebyl jsme smutný. Již tři České lvy mám a především mám před sebou hezké projekty. Herecké ocenění mě samozřejmě velice potěšilo.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:44Autor: gunnn

Otázka: Reziser Mnezel bodoval na Bwerlinale s hezkym ceskym filmem. Tam jset svymi dilmy razen i vy - ac se branite. Chce tohle od nas svet?

Jan Hřebejk: Já se ani tak nebráním. Zkrátka žánr jakési poetické tragikomedie měl právě v dílech Miloše Formana, Jiřího Menzela, Ivana Passera... nebo Jana a Zdeňka Svěrákových dosud největší mezinárodní ohlas. Věřte mi, že se do té polohy nijak nenutím. Tento způsob vyprávění je mi prostě blízký.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:44Autor: Denisa

Otázka: Pracovala jsem ve firmě, která Vás zaplatila honorář. Problem byl, že jste v tom čase dělal reklamu pro jednu banku a vychvaloval jak je úžasná ale peníze jste si nechal poslat do jiné banky. Bral jste reklamu jako hereckou roly ??????????

Jan Hřebejk: Byla to komerční práce.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:46Autor: Jirka

Otázka: Jsou cesti filmari nejak "pozitivne diskriminovani" vuci zahranicnim ? Mam na mysli treba levnejsi pronajmy lokalit atd. ?

Jan Hřebejk: Nemám přesné informace, ale náročnou postprodukci bychom si za ceny pro zahraniční filmaře nemohli vůbec dovolit. Ale i tak je to pro český film velice drahé.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:47Autor: ludi

Otázka: Ze se vam ten sobotni ceremonial taky nelibil?

Jan Hřebejk: Je to zkrátka kompromis mezi rozdělováním profesních cena a estrádou. Někdy to vyjde lépe a jindy je to podstřel.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:48Autor: Teodor

Otázka: Jaký máte pocit, když ubližujete lidem ?

Jan Hřebejk: Co máte na mysli?

Odpovězeno: 05. 03. | 14:49Autor: Roman Král

Otázka: Dobrý den, pane režisére, gratuluji k sobotním cenám. Můžete nám, kteří jsme nebyli v Lucerně a dívali se na to v televizi, prozradit, jestli to na živo bylo stejně tak trapné? Děkuji.

Jan Hřebejk: Já jsem nebyl zase u televize, takže to nemůžu srovnat. Obecně se dá říci, že v sále je to snesitelnější.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:49Autor: stoura

Otázka: Pry bude mevidek vas prvni film vas o soucasnosti. ale nemel by tak trochu o soucasnosti byt kazdy dobry film?

Jan Hřebejk: Bude to můj třetí film, který se odehrává v současnosti. S druhou částí úvahy souhlasím.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:51Autor: Ranker

Otázka: Přeji pěkné pondělí. Taky si myslíte, že na "filmy" typu Snowboarďáci, Rafťáci nebo "seriály" Ordinace v růžové zahradě, Letiště a jim podobný brak si za pár let nikdo nevzpomene? Děkuji.

Jan Hřebejk: Seriály neznám. K Snowborďákům a Rafťákům bych nebyl tak přísný. Ale ani vy ani já nejsme adresáty těchto filmů. Ale Rafťáci mi ve své kategorii teenagerovská komedie připadají jako velmi podařený film.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:52Autor: Bára Sluníčko

Otázka: Kdy zas bude něco s Jardou Duškem?

Jan Hřebejk: 12. a 13. března Vizita v Divadle Archa :-)

Odpovězeno: 05. 03. | 14:53Autor: Petr

Otázka: Dlouho jsem nejak neslysel o vybornem kameramanovi - Ladovi Smutnem ? Toci jeste porad, pripadne co a kde ?

Jan Hřebejk: Vladimír Smutný natočil například několik posledních filmů Jana Svěráka nebo Ivana Fíly a Českých lvů má víc než já.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:54Autor: Marcel

Otázka: Jste sebestředný člověk, předpokládám, že si o sobě myslíte, že dokažete odstranit koho chcete. Kdo bude další ?

Jan Hřebejk: Opravdu očekáváte nějakou odpověď?

Odpovězeno: 05. 03. | 14:54Autor: Tomáš

Otázka: Má dobrý český režisér zapotřebí se jako d...a prodávat jedné bance a ukazovat se na plakátech po celé republice?

Jan Hřebejk: Byla to komerční práce.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:55Autor: Iveta

Otázka: Jaké jsou nejlepsí podprsenky na rok 2007 ? Omlouvám se ale často nás častujete daleko horšími kravinamy.

Jan Hřebejk: Ta otázka je, s odpuštěním, Vaše vizitka.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:56Autor: Roman

Otázka: Kdo z domacich reziseru a kdo ze svetovych je vas rezisersky "idol" ?

Jan Hřebejk: Woody Allen. Miloš Forman, Jiří Menzel.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:57Autor: Luky

Otázka: Dobrý den, viděl jste Obsluhoval jsem Anglického krále? a jaký na něj máte názor popř. co by jste udělal jinak?

Jan Hřebejk: Viděl. Je to možná intepretace poměrně složité knihy. Já bych s největší pravděpodobností vybral jen některou z částí knihy.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:59Autor: Martina

Otázka: Zajímalo by mě, jaký máte názor na vulgární slovník a kouření/pití alkoholu ve filmech? Máte pocit, že je tím film přitažlivější? Já si to tedy nemyslím, ale ptám se vzhledem ke kvalitě českých filmů v současnosti.
A ještě proč se obsazuje pořád p.Geislerová, je málo hereček?

Jan Hřebejk: Nemyslím si to. Ale tak nějak mi říká moje zkušenost, že například pouliční zloději spolu nehovoří spisovně. Hereček jako je Aňa Geislerová je skutečně málo.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:00Autor: Bamboo

Otázka: Moc se nám libilo představení Na dotek na Jezerce. Co chystáte v divadle dalšího?

Jan Hřebejk: Děkuji. Hru Yasminy Rezy Kumšt s Jany Třískou, Kačerem a Hrušínským taktéž na Jezerce. Premiéra bude v květnu. Srdečně zvu.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:01Autor: Kameraman

Otázka: Kdy bude dražba Vašého oblibeného pruhovaného trička. Pri stojíte hodinu před zrcadlem a kocháte se sam sebou ? Je to pravda ?

Jan Hřebejk: Není.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:02Autor: alena k.

Otázka: dobry den, zajima mne, jak by, podle vas, mela vypadat soucasna herecka? co se od nich ocekava? jsou nejake parametry? uprimne...sexappeal nebo talent?

Jan Hřebejk: Schopnost ztvárnit roli věrohodně. Pokud má hrát postavu, která má mít sexappeal, měla by mít sex-appeal.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:02Autor: Richard

Otázka: Je 20 celovecernich filmu/rok malo nebo hodne na zemi jako Cesko ? Mame vubec tvurce resp. potencial na vice celovecernich del/rok ?

Jan Hřebejk: Je to dost. Lepší by samozřejmě bylo, kdyby bylo víc těch kvalitních.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:04Autor: David

Otázka: Který ze svých filmů máte nejraději?
A který tolik ne(rád)?

Jan Hřebejk: Pelíšky nám přinesly největší popularitu, Musíme si pomáhat respekt. Všechny jsem dělal, jak jsem to nejlíp uměl.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:05Autor: Otrapa

Otázka: Dobry den,

bavi Vas tocit stale dokola jeden a tentyz film?

Jan Hřebejk: Ačkoliv nerozumím, co máte na mysli, ano stále mě baví točit film.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:06Autor: honza jirous

Otázka: casto se vam ve filmu objevuje vytvarne umeni, proc nenatocite neco z prostredi umelecke komunity?

Jan Hřebejk: V mém nejnovějším filmu Medvídek je jedna z hlavních postav galerista v podání Jiřího Macháčka.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:06Autor: Divák ČT a nekomunista

Otázka: Televizi vede komunista a milicionář. Kdy konečně "kulturní fronta" začne burcovat davy na Václaváku a zavírat se do spacáku v redakci? Nebo jste si už vydělali dost a tohle vás nevzrušuje?

Jan Hřebejk: S televizí nespolupracuju.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:07Autor: Alex

Otázka: Dobrý den,gratuluji k výbornému výběru herců a hereček(jak se ukázalo máte na ně "čuch") podle čeho si je vybíráte? a co takhle Matěj Hádek-nedávno jsem ho viděla v divadle a bylo to výborné!

Jan Hřebejk: Vybírám je tak, aby mohli zahrát, co je napsáno ve scénáři a aby fungovali navzájem. Souhlasím s Vámi, že Matěj Hádek je výborný herec.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:08Autor: Linda

Otázka: Ke kterému politikovy se přiště postavýte ? Tentokrát to moc nevyšlo. Ja vím nebylo to zadarmo, jedna letenka i když daleko, je sakra málo. Jakou stranu jste volil ??

Jan Hřebejk: Volil jsem KDU-ČSL. Otázce nerozumím.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:09Autor: Dininho

Otázka: Nepripadal vam ten vyhlasovaci vecer trochu odflaknuty od moderatora ? Me to neprislo moc vtipne od toho moderatora ?

Jan Hřebejk: Za to nemůže jenom moderátor. Igor Chmela je výborný herec. Odkazuji Vás například na jeho kreace v Divadle Na Zábradlí nebo komediální skeče v pořadu Na stojáka na HBO.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:11Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, slyšel jsem v televizi plamenný projev pana Trošky, kterak je třeba podporovat z peněz daňových poplatníků český film. Myslíte si, že je to opravdu třeba, podle jakého klíče by se prostředky měly rozdělovat a myslíte si, že by se třeba z těchto peněz měly točit další Kameňáky? Děkuji.

Jan Hřebejk: Český film potřebuje subvence. Pokud chceme, aby se zachoval, aby vznikaly například pohádky nebo animované filmy. Máme tu pouhých deset milonů obyvatel, kteří mluví česky a ročně je tři sta filmových premiér.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:13Autor: Tomáš

Otázka: Chtěl bych se vás zeptat,co si myslíte o filmech,které dostali oscara?Můj názor je ten,že jsou to většinou filmy,na které se nedá moc koukat.Pokud sem se někoho dotkl,zak se mu upřímně omlouvám,ale je to můj názor.Děkuji

Jan Hřebejk: Možná byste měl občas zajít do kina. Příklad: Královna, Mála Miss Sunshine, Životy těch druhých letos dostaly Oscara a jsou to mimořádné filmy.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:13Autor: Vladimír

Otázka: Blahopřejí, tettokrát to mo nevyšlo ale zkuste natočit konečně jinej film. Třeba by mohl napsat někdo jiny scenář.

Jan Hřebejk: Třeba vy?

Odpovězeno: 05. 03. | 15:14Autor: Petr

Otázka: Gratuluji ke třem soškám Českého lva. Bylo dojemné, jak jste přebral cenu za J. Brejchovou. V Krásce byla opravdu skvělá. Budete s ní točit i nadále? Přeji všechno nej...

Jan Hřebejk: Děkuji. Pokud budu mít pro paní Brejchovou podobně pěknou roli, milerád. Jinak paní Brejchová nemohla cenu převzít sama, protože ležela s horečkou doma, ale nní to nic vážného! To říkám proto, že se mě na to lidé ptají.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:16Autor: Petr Vlach

Otázka: Dobrý den, moc Vás, jako fundovaného člověka, prosím o odpověď. Zpracování geniální knihy B. Hrabala Obsluhoval jsem..., panem Menzelem považuji za nehorázné. Myslím totální překroucení a pokřivení charakteru hlavní postavy postavy.Může te se k tomu, prosím, vyjádřit? Moc děkuji

Jan Hřebejk: Víte, u tak mimořádné knihy jako je obsluhoval jsem anglického krále lze těžko vyhovět každému. Charakter Jana Dítěte mi ovšem tak zásadně překroucený nepřipadá.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:18Autor: Kubin

Otázka: Myslíte si, že ještě dokážete překvapit s filmem, který nebude jen o situačních scénkách, ale bude mít také myšlenku a hloubku? Nezdá se Vám, že u nás chybí režisér, který by zpracovával nějakou dramatickou látku a nespoléhal jen na tradiční osvědčené schéma více méně veselé komedie ?

Jan Hřebejk: Doporučuji Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala, Marián, Paralelní světy, Štěstí namátkou. Já si pochopitelně nemyslím, že mé filmy nemají myšlenku a hloubku, ale nechci Vám to vnucovat.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:20Autor: josef

Otázka: Dobrý den pane Hřebejku, děkuji za Vaše filmy. Moje otázka: co si myslíte o úrovni současného českého nezávislého filmu v porovnání s evropským (má vůbec ambice oslovit někoho mimo naše území bez toho, aby byl vnímám jen jako "nesrozumitelná exotika". děkuji

Jan Hřebejk: Já jsem měl za poslední tři roky retrospektivu v Polsku, Maďarsku, Řecku, Japonsku, Malajsii. Samozřejmě že v Čechách neaspirujeme na to, dělat zábavu pro celý svět. Ale filmy Jana Švankmajara, Jiřího Menzela, Svěrákových, Bohdana Slámy mají své fanoušky po celém světě. Jsou to pochopitelně lidé, kteří se o film zajímají.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:21Autor: alex

Otázka: dobry den, pri sledovani predavani lvu me napadlo, jak smutnou paralelu to vytvari s tim, jaky je cesky film. do sebe zahledeny, povyseny a nebo naopak neskutecne podlezavy a predevsim hrozne hrdy na to, kdyz je nepochopen a kdyz se sam pekne matla v tom trapnu... neni vam z toho take trapno? dekuji

Jan Hřebejk: Dovolte mi vidět to jinak. Předávání profesních cen se nevyhne trapnosti ani v jiných oborech. To ovšem neznamená, že daný obor je v krizi.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:22Autor: Pavel

Otázka: I když jste teprve dotočil Medvídka, tak by mě zajímalo, jestli už máte v plánu další film? Zdraví Váš příznivec.

Jan Hřebejk: Děkuji za přízeň. Chytsáme s Petrem Jarchovským dva nové projekty. V tuto chvíli si je čte náš producent Ondřej Trojan.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:23Autor: milan gálik

Otázka: Dobrý den, budou v Medvídkovi zase k vidění nějací muzikanti? Vždycky čekáme, kdo se tam zase někde mihne jako třeba Matěj Ruppert v Pupendu nebo Andrej Toader v Horempádem.

Jan Hřebejk: No tak Jirka Macháček je svým způsobem také muzikant. Andrej Toader hrál i v Krásce.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:25Autor: Peter

Otázka: Odvážil byste se na zpracování filmu podle předlohy pana Hrabala nebo je to podle vás příliš velká kláda?

Jan Hřebejk: Neplánuji to. Mám Hrabalovy knihy velice rád, ale máme společné projekty s Petrem Jarchovským a Petrem Šabachem.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:27Autor: Jaroslav Dušek

Otázka: Nazdar, Honzo, jen tě zdravím, odpověď nežádám. Zrovna sedím u počítače a pracuju a najednou koukám, že tu odpovídáš. Tak ti přeju pěkné otázky.

Jan Hřebejk: Jardo, ptají se mě, jestli spolu něco chystáme. Neměli bychom s tím něco udělat?

Odpovězeno: 05. 03. | 15:27Autor: eva

Otázka: Miluju p.Brejchovou jako hereku a chci vm moc podkovat za slova ,kter jste pronesl na Lvech.Doufm jen ,e to nebyla pro n zase na dlouhou dobu posledn role ve filmu.Dkuji

Jan Hřebejk: Děkuji, také doufám.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:28Autor: R.Keskes

Otázka: Ktérý moderátor, podle Vás, nejlépe moderoval Českého Lva?

Jan Hřebejk: Jaroslav Dušek. Mně se líbil i Jiří Macháček.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:30Autor: Anna

Otázka: Dobry den,
zda se mi ze cesky film neni dost konkurence schopny na mezinarodnim poli (krom renomovanych reziseru "stare gardy") Nezda se Vam ze se nase kinematografie zaobira necim typicky ceskym oproti tematum ktera prekracuji hranice a mohou tak oslovit i zahranicni divaky?

Jan Hřebejk: Myslím, že každý rok vzniknou tři filmy, kterým se daří přesáhnout hranice, a to není tak špatná bilance. Dostat film do zahraniční distribuce je nesmírně nákladné a obtížné na propagaci, ale i nám se to několikrát podařilo.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:31Autor: Karel Plichta

Otázka: Dobrý den!

V rozhovoru pro Reflex jste se vyjadřoval kriticky k osobě Petra Zelenky, což je dnes kromě vás asi jediný český režisíér schopný natočit chytrou komedii. Proto by mě zajímalo, jaký máte názor na jeho filmy - co se vám na nich nejvíc, popř. nejmíň líbí a proč.

Děkuju a přeju hezký den

Jan Hřebejk: Petr je určitě jeden z nejzajímavějších autorů a režisérů. My se známe velice dobře už dvacet let, studovali jsme spolu na FAMU v ročníku, takže do sebe občas rejpem. Naposledy jsem byl naprosto nadšen inscenací Petrovy hry Teremin v Dejvickém divadle.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:34Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den,mne by zajímalo, jaké jsou možnosti spolupráce se zahraničními herci a čím je to limitováno.Už mi to někdy připadá jako u filmů pro pamětníky.Neustále stejné tváře v podobných rolích.Díky

Jan Hřebejk: Doporučuji filmy Želary, Je třeba zabít Sekala, Lea, Ještě žiju s čepicí, věšákem a plácačkou, Marián. Zahraniční herci jsou obvykle dražší a pokud mají hrát české postavy, vyžaduje to dabing. U příběhu ze současnosti může dabing působit rušivě.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:36Autor: R. Kecskés

Otázka: Dobrý den.Asi před deseti lety jsem četl v zahraničním časopise, že naši nejlepší herci jsou J.Brejchová a P. Kostka. Myslíte si totéž nebo podle Vás někdo jiný? Děkuji.

Jan Hřebejk: To je pochopitelně velice subjektivní. V zahraničí dostala nejvíce podstatných ocenění v posledních letech Aňa. Karel Roden se zase objevuje v hollywoodských produkcích.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:38Autor: Woba

Otázka: Dobré odpoledne, měl bych pár otázek, díky.
Jaký je Váš oblíbený film?
TV pořad?
Kniha?
Jídlo?
Máte rád Sci-Fi a fantasy?
Pomýšlíte na Oscara? (dlouho tam už nebylo nic českého, je načase to změnit!)
Vyděl jste film Parfém: Přítel vraha? Co si o něm myslíte?
BTW:Stejně to měla vyhrát Kráska!

Jan Hřebejk: Amarcord, Simpsonovi, Pí a jeho život, suši. Nečtu sci-fi ani fantasy. Někdy na Oscara pomýšlím, nedávno tam byly Želary. Film Parfém jsem neviděl. Děkuji za přízeň.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:40Autor: richard

Otázka: Dobry den. Nemyslite si, ze ceny cesky lev, jsou v kontextu evropske a svetove kinematografie tak trochu zbytecne? Dekuji za odpoved.

Jan Hřebejk: Ceny Český lev se udělují v českém kontextu. Nebo vy víte, kdo získal posledního Caesara, Goyu apod.?

Odpovězeno: 05. 03. | 15:40Autor: M. Petras

Otázka: Dorý den. Líbí se Vám film Želary, ale pravdu.

Jan Hřebejk: Klobouk dolů před tím filmem.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:42Autor: sweetie

Otázka: Dobrý den, jsem moc ráda, že ty tři lvy za herecké výkony vyhráli herci z Krásky.nemáte pocit, že Menzel byl oceněn spíš prto, že konečně ten film natočil, a že ten film prostě zas tak dobrej není? Díky a hezký den

Jan Hřebejk: Je to možné. Ale není to jisté. A co letošní Oscary? Taky přeju hezký den.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:45Autor: Martin Škapík

Otázka: Ahoj Honzo, gratuluji k úspěšnému filmu a dovolil bych se zeptat. V USA nyní vědci zdokladovali, že film je hlavním nástrojem propagace kouření mezi děti, hlavní příčinou dětského kuřáctví. Nepomohl bys nějakým filmem sdělit pravdu o tabáku a jeho vlivu? Martin

Jan Hřebejk: Ahoj Martine, nebyl bych tak paranoidní. Ve filmech, zejména amerických, které mají největší vliv, se kouří méně nežli kdysi. Otevřeli jsme si vinárnu, která je nekuřácká a osobně si myslím, že se během pár let přestane v restauracích kouřit, podobně jako v Irsku nebo Itálii. Věci jsou na dobré cestě, Hájek Nehájek :-)

Odpovězeno: 05. 03. | 15:46Autor: Roman Ptáček

Otázka: Dobrý den pane Hřebejku. Můžete mně prozradit u čeho jste si v poslední době pobrečel, pořádně a s chutí se zasmál a u čeho jste se hodně musel zamyslet ?

Jan Hřebejk: Všechno dohromady u prvního dílu Korespondence Voskovce a Wericha. A u německého filmu Životy těch druhých.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:46Autor: M. Petras

Otázka: Dobrý den. Ve filmu Pelíšky je scéna, jak dává p. Polívka prskavku do vlasů p. Stašové, bylo to ve scénáři?

Jan Hřebejk: To byl nápad Bolka Polívky.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:49Autor: koky

Otázka: Neudělala letošního Lva ve scénáři a nejlepší film pouze reklama?

Jan Hřebejk: Cenu za scénář získal vynikající film Roberta Sedláčka Pravidla lži, ktreý skoro žádnou reklamu neměl a upřímně mě překvapilo, že neměl mnohem více nominací. Reklama má vliv na návštěvnost na udělení Českého lva méně. To bychom za Pupendo museli shrábnout všechno :-) Protože reklama byla snad dražší než film.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:52Autor: Michal Boucek

Otázka: Domnivam se, ze Kraska byla letos nejlepsim filmem, ale zda se mi, ze celkove to byl spis horsi rok.
Myslite si totez?

Jan Hřebejk: Každý rok se podaří tak tři čtyři filmy.Mě se letos kromě těch nominovaných líbili Účastníci zájezdu, Pravidla lži, Ještě žiju s čepicí, věšákem a plácačkou, Indián a sestřička, Fimfárum II. Opravdu mimořádný film se i ve větších kinematografiích podaří jen jednou za pár let.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:54Autor: Pavla

Otázka: Novy nemecky snimek "Zivoty tech druhych", ktery vypravi o odposlesich nemecke tajne sluzby je jednim divacky nejuspesnejsim a zaroven stimuluje diskuze o komunisticke minulosti. Jak si vysvetlujete, ze mnoho ceskych filmu na tohle tema v zahranici nemely takovy ohlas. Jako treba Vase filmy; dekuji

Jan Hřebejk: Životy těch druhých, je zcela mimořádný film. Možná vůbec nejlepší film o pozdním komunismu. Po všech stránkách dokonalé dílo.

Odpovězeno: 05. 03. | 15:58Autor: M. Petras

Otázka: Ktérý český film (filmy) se Vám zdají nejzdařilejší?
Děkuji.

Jan Hřebejk: Všechny Formanovy filmy, většina filmů od Menzela, Krejčíka, Vláčila, Karla Zemana. Intimní osvětlení některé Kachyňovy filmy. Romance pro křídlovku od Otakara Vávry, některé Lipského komedie. Z mých spolužáků z Famu mě zajíma tvorba Jana Svěráka, Tomáše Vorla, Petra Zelenky, Petra Václava, Bohdana Slámy, ale my si hodně vidíme do kuchyně. Takže jsme k sobě v mnohém kritičtější a v mnohém schovívavější.

Odpovězeno: 05. 03. | 16:00Autor: Jana J.

Otázka: jaky mate nazor na Formanovy Goyovy prizraky a na Mezelova "Krale" - je to totiz poprve , co jsem se radikalne rozesla s ceskou kritikou pri posuzovani techto filmu. dekuji

Jan Hřebejk: Oba se mi líbili. Děkuji za pozornost, ale bohužel již musím být někde jinde. S pozdravem Jan Hřebejk

 

Právě se děje

Další zprávy