Hollywood je mrtvý. Ať žije Bollywood

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 10. 2006 0:00
Praha - Bollywoodské filmy už nejsou jen sladkobolně kýčovité selanky a davové scény. Počtvté se o tom mohou přesvědčit i Češi.
Festival bollywoodského filmu
Festival bollywoodského filmu | Foto: Bollywood

Letošní ročník festivalu je zasvěcen právě tématu globalizace Bollywoodu, jehož komerční potenciál už funguje i za hranicemi Indie. Od pondělka do neděle v pražských kinech Aero a Světozor nabídne přehlídka devatenáct hraných filmů a dva dokumenty.

Bollywood dnes není lokální zvláštností. Tamní filmy pronikají do světa nejen v rámci tématických přehlídek, jako je ta pražská, kterou loni navštívilo 3000 diváků. Miliony rupií už nevydělávají jen na indickém venkově, ale i ve světových velkoměstech - New Yorku či Londýně.

Festival bollywoodského filmu
Festival bollywoodského filmu | Foto: Bollywood

Téma globalizace je nějakým způsobem přítomné ve všech letošních filmech. Některé vyprávějí o životním stylu Indů žijících mimo Indii a střetávají se v nich tradice se západními vlivy; řada z nich zase západní kinematografii přímo ovlivnila, jak dokazuje pásmo sedmi kanadských filmů nazvané Until Vanishing (Ještě než zmizí).

To natočili v Torontu žijící jihoasijští filmaři a do Prahy s ním přijede i jeden z nich - Kaspar J. Saxena, napůl Němec, napůl Ind žijící v Torontu.

Festival bollywoodského filmu
Festival bollywoodského filmu | Foto: Bollywood

Dalším hostem festivalu je indická režisérka Deepa Mehta, která ve svých filmech odkrývá tabuizovaná témata typu lesbických vztahů či kontroverzních okamžiků z indických dějin. V Česku osobně uvede premiéru svého posledního filmu Water o osudu indických vdov na sklonku 30. let

Čeští příznivci Bollywoodu se mohou těšit i na filmy z dalších spřízněných regionů - tamilský film Letmý polibek či nepálskou Dívku jménem Numafung.

Lisa Ray, hvězda filmu Voda
Lisa Ray, hvězda filmu Voda | Foto: Bollywood

Na festivalu se představí i bollywoodské legendy jako westernová parafráze Plameny, která vydělala 50 milionů dolarů. Do Bollywoodu pronikají i nové žánry - třeba film Už někoho mám je sci-fi o retardovaném mladíkovi, který je v kontaktu s mimozemšťany.

Festival krom zmíněných uvítá i řadu dalších hostů; třeba bombajskou celebritu Subhashe Ghaie, či  Nabina Subbu, který brání nepálskou kinematografii před bollywoodským vlivem. Každý host představí svůj film a také bude diskutovat při otevřených panelových diskusích.

V Aeru i ve Světozoru mohou diváci zážitek obohatit ochutnávkou indických lahůdek; součástí festivalu bude v sobotu tradiční taneční party v bollywoodském stylu. Po celou dobu probíhá výstava bollywoodských filmových plakátů.

  • Stránky festivalu Bollywood ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy