Holky s rotačním kulometem nudily americké publikum

Kamil Fila Kamil Fila
28. 3. 2011 17:00
A je tu Sucker Punch, nejpodivnější propadák roku
Foto: WB

Los Angeles - O uplynulém víkendu přišel do amerických kin snad nejpodivnější očekávaný „hit sezony" - akční snímek Sucker Punch (Úder pod pás) o dívce zavřené v 50. letech do blázince, která uvnitř své hlavy prožívá fantazie,  jak odsud uteče.

Režisér a scenárista Zack Snyder (300: Bitva u Thermopyl, Watchmen: Strážci) poprvé nebyl omezován comicsovou předlohou, a přitom stvořil vlastní „ultimátní comicsový a videoherní film". Výsledek jeho experimentování za 80 milionů je ale téměř nekoukatelný. Sucker Punch nejenže nevyhrál žebříček návštěvnosti a skončil až druhý za dětskou/rodinnou komedií Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules, ale zároveň se na něj snesla smršť negativních recenzí, které téměř unisono říkají: „Tak tudy, pane Snydere, opravdu ne."

Sedmáci už jsou mnohem víc cool

Foto: Aktuálně.cz

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules je pokračováním stejnojmenného snímku;překlad by mohl znít Deník tupého děcka, v Česku je na DVD distribuován pod titulem Deník slabocha. Stál jen 21 milionů a během víkendu z 3167 kin utržil 24,4 milionů dolarů, což mu dává velkou záruku, že se zvládne zaplatit už v americké kinodistribuci (k pokrytí nákladů je třeba počítat s tím, že polovinu tržeb si berou majitelé kin).

První díl byl sice malinko úspěšnější hned na startu (a celkově utržil 64 milionů), ale rozdíly jsou minimální. Podle studia 20th Century Fox tvořily polovinu publika ženy a více než polovina publika byla mladší 25 let - jde tedy o ideální film pro maminky a jejich děti.

Podle Internetové filmové databáze IMDb.com lze soudit, že se snímek nakonec líbí více ženám (oněm maminkám) a naopak starším mužům (většinou tatínkům) už ne. Film naprosto přesně odpovídá mentalitě amerických dětí chodících na základní školu - ty statisticky vzato hodnotí snímek nejlépe. Naopak neameričtí diváci (kteří na IMDb také hlasují) známkují snímek podstatně hůře.

Recenzenti se na pokračování filmové verze oblíbené knižní série nedívají moc nadšeně. „Problém není v hraní, ale ve scénáři. Vyplýtvá se tu příliš mnoho úsilí na to, aby děti působily roztomile a přítulně namísto toho, aby působily uvěřitelně," napsal Michael O´Sullivan z Washington Postu.

Foto: Aktuálně.cz

"Sedmáci už jsou mnohem víc cool a větší anarchisti, než jsou zobrazeni v tomto poněkud ospale působícím filmu, který míří spíš na senzibilitu čtvrťáků," dodal Kyle Smith z New York Postu. Čímž se připojil k všeobecně panujícímu názoru, že film je určen převážně mladším dětem, než o jakých vypráví.

Michael Phillips z Chicago Tribune popsal zážitek z kina takto: „Moc jsem se nenasmál, stejně jako mí desetiletí společníci, ale nikdo nebyl touto zkušeností zničen.  Jde o naplnění Hippokratovy přísahy ve filmu: hlavně neubližovat."

Fanboys a ženská síla

Sucker Punch, který má premiéru v českých kinech tento týden, si 3033 kin (z toho 229 IMAX sálů) odnesl jen 19 milionů dolarů V porovnání s předchozími filmy Zacka Snydera jde o neúspěch a zdá se, že Sucker Punch bude jedním z dalších excesů typu Scotta Pilgrima - tedy supercool filmů pro mladé publikum, které ale o tuto formu zábavy, jež by jim měla být blízká, nemá takový zájem.

Foto: Aktuálně.cz

Chybou propagace prý bylo i to, že se film soustředil příliš na efekty, ale málo na postavy - což se odrazilo i na trailerech a plakátech. Stále silná divácká skupina tzv. fanboys (tedy mladých mužů, kteří mají rádi akční fantastiku) se tentokrát necítila tak dobře oslovena. Snímku nepomohlo ani to, že se přitom prezentuje jako dílo šířící ideu girl power - tedy zobrazující „ženskou sílu v boji proti mužskému světu".

I na IMDb.com, kde uzatím hlasovali převážně právě fanboys a „silné holky", se nedá ze statistik vyčíst velké nadšení. Pokud filmy typu Sucker Punch rezonují s očekáváním publika, vždy se zde přehoupnou přes známku 8 bodů z deseti a často míří k devítce. I po prvním týdnu, kdy hodnotí právě ti nejnatěšenější a nejspokojenější, klesnul Sucker Punch pod 7 bodů z deseti a v následujících dnech ho čeká už jen cesta dolů.

Zajímavostí je snad pouze to, že se příliš neliší hodnocení mužů a žen a že neameričtí diváci (nejvíce asi z Japonska) hodnotí snímek lépe než Američané. Důvodem bude pravděpodobně i to, že Sucker Punch je svým stylem a tematikou hodně inspirovaný manga comicsy a anime filmy.

Na databázi Rottentomatoes.com, která eviduje ohlasy z angloamerických médií, je pouze 20 procent recenzí  na Sucker Punch vyšly aspoň trochu kladných.

„Sucker Punch ukazuje, co se stane, když dá velké studio bianco šek filmaři, který absolutně nemá říct co originální nebo dokonce soudržného." napsal Lou Lumenick New York Postu.

Foto: Aktuálně.cz

„Vypadá to, jako by se velmi hloupý člověk pokoušel udělat velmi chytrý film - anebo jako by se velmi chytrý člověk pokoušel udělat velmi hloupý film." popsal základní problém Robbie Collin z News of the World. Tomu přizvukuje  Andrew O´Herir ze Salon.com: „Nejsem si jistý, zda je ten film brilantní, nebo idiotský, ačkoli jsem vlastně přesvědčen, že je obojí - a to dokonce ani ne vždy v jiných místech a momentech."

Většina recenzentů se snaží popsat Snyderův styl v termínech nových médií: je to jako kdybyste sledovali někoho, kdo přepíná mezi pěti videohrami hranými najednou; je to jako by náctiletý kluk dostal amok a začal si zuřivě googlovat pojmy jako „comics" a „videohry".  Nebo jak podotkl blogger John Larsen: „Nejde o fantazii mladé dívky, ale fantazii čtrnáctiletého kluka marinovanou v kung-fu, Call of Duty a online pornu."

„Režisér Zack Snyder a jeho produkční tým si zřejmě užívali hodně zábavy při vymýšlení této fantasy s meči a korzety. Ale jen málo diváků s nimi tuto zábavu bude sdílet," prorokuje  Mark Jenkins z Washington Postu.

„Jestliže bylo cílem přetížit smysly a oblbnout publikum do úplné apatie, tak se mise zdařila. Snyder nabízí lobotomii nejen hrdince, ale i nám všem." uzavírá Tom Long z deníku Detroit News.

Podle Micka LaSallea ze San Francisco Chronicle je problém i to, že film tvářící se jako velká zábava je nakonec zcela bez humoru. „Snyder si plete ošklivost se seriózností a tím film už úplně zničí."

 

Právě se děje

Další zprávy