George W. Bush už má filmové rodiče

bh, kf
27. 3. 2008 12:00
Dojde na Bushův alkoholismus i obrat k víře
Josh Brolin a George W. Bush
Josh Brolin a George W. Bush | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americký režisér Oliver Stone si chce opět posvítit na historii vlastní země a ukázat, "jak to skutečně bylo". Na paškál si vezme dalšího prezidenta: po Johnu F. Kennedym a Richardu Nixonovi se portrétu dočká George Bush. A už se ví, kdo bude hrát nejen nejmocnějšího muže planety, ale i jeho manželku a rodiče.

Josh Brolin
Josh Brolin | Foto: Aktuálně.cz

Podle deníku Daily Variety chce Stone podat "férový a pravdivý" obraz o současném šéfovi Bílého domu. Hodlá popsat, jak se z "alkoholika stala nejmocnější postava světa". Dostane se ale i na Bushův obrat ke křesťanství a vztah "juniora" s jeho otcem, bývalým prezidentem Georgem Bushem starším.

Scénář Stone napsal společně se Stanleym Weiserem, scenáristou oscarového Wall Streetu a nedávného televizního životopisného filmu o starostovi New Yorku, Rudym Guilianim. Projekt se původně jmenoval lakonicky Bush, nyní byl název změněn na ještě stručnější W.

Už je známé obsazení

Mladého Bushe by si měl zahrát čtyřicetiletý Josh Brolin, který se objevil ve filmu Woodyho Allena Melinda a Melinda a nejnověji pak v hlavní roli ve snímku Tahle země není pro starý.

Čtěte také:
Desperát od Coenů se chystá na roli George Bushe
Stoneův film WTC je dobře míněná trapnost

Brolin vůbec zažívá v posledních letech nebývalý vzestup. Zahrál si v Planetě Teror z dvojfilmu Tarantina a Rodrigueze Grindhouse, v dramatu Údolí Elah Paula Haggise i Americkém gangsterovi Ridleyho Scotta.

Elizabeth Banks (Laura Bushová)
Elizabeth Banks (Laura Bushová) | Foto: Aktuálně.cz

Lauru Bushovou ztvární dvaatřicetiletá Elizabeth Banksová, která se zatím uplatňovala hlavně ve vedlejších rolích v sérii Spider-Man, v romantickém snímku s Madonnou Trosečníci či komedii 40 let panic. Nejnověji bylo oznámeno obsazení rolí rodičů současného prezidenta, George Bushe staršího a Barbary Bushové.

Veterán James Cromwell známý z desítek vedlejších rolí ( Prasátko Babe, Lid versus Larry Flint, L.A. přísně tajné, Já, robot) a Ellen Burstynová (Vymítač ďábla, Requiem za sen, Fontána) jsou mezi současnými známými herci ideálními představiteli. Cromwell mimochodem nedávno hrál ve snímku Stephena Frearse i manžela britské královny Alžběty, prince Filipa.

James Cromwell (George Bush st.)
James Cromwell (George Bush st.) | Foto: Aktuálně.cz

Žádná agitka

Zlý muž americké kinematografie údajně nechystá žádnou protibushovskou agitku. Film by měl mít premiéru nejspíš až poté, co bude rozhodnuto o Bushově nástupci, tedy v lednu 2009 -  nicméně ještě v době, kdy bude současný prezident v úřadu. 

Stone patří mezi kritiky americké zahraniční politiky, i když ne nutně spojené s Bushem. V roce 2003 natočil pro HBO profil Fidela Castra pod názvem Comandante, který nebyl ale v USA pro svou jednostrannost nikdy odvysílán.

S Chávezem u teroristů

Ellen Burstyn (Barbara Bushová)
Ellen Burstyn (Barbara Bushová) | Foto: Aktuálně.cz

Naposledy Stone vzbudil pozornost před několika týdny , když se objevil po boku venezuelského vůdce Huga Cháveze během složitých vyjednávání o propuštění zajatců, po léta zadržovaných kolumbijskými ozbrojenými povstalci z revoluční organizace FARC. Stone tu natáčel materiál pro svůj chystaný dokument o americké politice vůči státům Jižní Ameriky.

Režisér je držitelem dvou Oscarů - za "vietnamské" filmy Četa a Narozen 4. července. Za film JFK z roku 1991 byl nařčen, že ve svém pohledu na atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho už příliš vycházel vstříc konspiračním teoriím.

 

Právě se děje

Další zprávy