Faunův labyrint nakonec uvidí i čeští diváci

hej
11. 6. 2007 13:00
Jaký plakát vyberete filmu od ďábla z Mexika?
Faunův labyrint
Faunův labyrint | Foto: Febiofest

Praha - Faunův labyrint, snímek mexického režiséra Guillerma del Torra, je loňským rekordmanem. Vyhrál tři Oscary za výpravu, kameru a make up, na další tři byl nominován. Na cenách BAFTA byl vyhlášen nejlepším neanglicky mluveným filmem loňského roku, na Zlatých Glóbech byl na tuto cenu nominován.

Na serveru Metacritic shromažďujícím recenze z angloamerických médií si vysloužil rekordních 98 bodů ze 100. Celkem získal padesátku filmových cen a dalších padesát nominací a takto vyznamenán teď konečně dorazí do českých kin.

V Česku byl k vidění jen na několika beznadějně vyprodaných představeních na Febiofestu, ale 9. srpna vyrazil na ditribuční pouť českými kiny pod hlavičkou společnosti Aerofilms.

Vypráví příběh odehrávající se v roce 1944 ve Španělsku. Dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem - frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání.

Život ve vojenské posádce nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s náhradním otcem, v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který jí prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu

Foto: Aktuálně.cz

Než se opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Podle ohlasů Faunův labyrint nabízí fascinující podívanou a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých.

"Práva se k nám dostávala přes několik mezičlánků, takže jsme byli nuceni čekat na domluvu až do doby, kdy už jistě někteří fanoušci ztráceli naději," ozřejmuje nástup filmu do českých kin Ivo Andrle z Aerofilms. "Přicházíme sice o něco později než bychom si přáli, přesto věřím, že uděláme uvedením Faunova labyrintu radost mnoha českým divákům."

Diváci si radost mohou udělat i tím, že vyberou, s jakým plakátem film půjde do kin. Hlasování o nejoblíbenější plakát probíhá na internetových stránkách ZDE.

Faunův labyrint
Faunův labyrint | Foto: Febiofest

Čeští diváci už režiséra Guillerma del Torra znají díky "ďábelským" filmům Blade II, Hellboy a Ďáblova páteř - ostatně se mu přezdívá Ďábel z Mexika. Kvůli oblíbenému komiksu Hellboy dokonce odmítl natáčení Harryho Pottera a Vězně z Azkabanu i třetí závěrečnou část Blade III.

O nadšení se del Toro vyjadřuje v jednom z rozhovorů: "Na honorářích mi zas nějak moc nezáleží. Nechci žádnej barák za tři miliony! To bych byl totálně v hajzlu. Místo toho se raději věnuju sbírání komiksů."

 

Právě se děje

Další zprávy