Erika Hníková natočila nový dokument

Irena Hejdová
31. 12. 2005 11:00
Praha - Nový dokument Sejdeme se v Eurocampu zachycuje jednu z podob současného venkova.

Erika Hníková

Film natočila mladá dokumentaristka Erika Hníková, která už zaujala loni do kin uvedeným celovečerním dokumentem Ženy pro měny. Ve své dokumentární tvorbě se dosud převážně zabývala současným mediálním obrazem ideálu ženství, který ženy často v důsledku vede k nespokojenosti se sebou a svým životním stylem.

Sejdeme se v Eurocampu

foto z natáčení dokumentu Sejdeme se v Eurocampu
foto z natáčení dokumentu Sejdeme se v Eurocampu | Foto: Aktuálně.cz

Nový film Hníkové je o vesnici Běšiny, která nemá hospodu na návsi, zato ale Eurocamp na svém okraji. Obyvatele této vesnice už nic nespojuje, tradiční spolkový život se vytratil a rozpadlé sociální vazby už nic nenahradí. Ve vesnici stále sice fungují tři "uniformované" spolky (dobrovolní hasiči, myslivci, sokolové), ale ty se utápějí ve vzájemné rivalitě a žabomyších válkách. Vesnickou komunitu nespojuje ani projekt Eurocampu budovaného na okraji obce panem starostou v bláhové naději, že Eurocamp do vesnice vnese trochu života.

Krize venkova?

Film je skrze své téma příspěvkem do diskuze o krizi českého venkova, z nějž mladí odcházejí často za prací do měst a staří tu žijí vzpomínkami na "staré zlaté časy", tradiční úzké vazby mezi lidmi jsou často ztraceny a ruiny JZD zarůstají plevelem.

Hodinový dokument Sejdeme se v Eurocampu vyrobilo brněnské studio České televize. Film byl právě dokončen, Česká televize ho uvede 2. února ve 20 hodin. Na Aktuálně o tomto filmu budeme ještě informovat.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy