Recenze: Dustin Hoffman vyvádí skvělá magoria

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 12. 2007 19:00
Říše hraček je kouzelná, ale to někdy nestačí.
Říše hraček
Říše hraček | Foto: Bioscop

Recenze - Americká kina okupují fádní vánoční komedie This Christmas nebo Fred Claus. Méně nápadně, ale o to nadšeněji oslavuje poetiku imaginativního vnímání světa jiný film. Ještě že u nás přijde do kin až po Štědrém dnu - děti by byly zklamané, že hračky pod stromečkem byly jen jako živé.

Říši hraček natočil debutující režisér Zach Helm, předtím scénárista snímku Horší už to nebude (Stranger than Fiction). A natočil ho s láskou i dětským nadšením. I když mu v půli došly síly dotáhnout svou hru do konce.

Rodinná Říše hraček má v angličtině poněkud chytlavější název Mr. Magorium´s Wonder Emporium. Vypráví o bláznivém majiteli kouzelného hračkářství, tedy panu Magoriovi. Je to "hračkářský magnát, fanoušek zázraků a milovník bot", který hračky vynalézá už od roku 1770.

Panu Magoriovi je totiž 243 let a jeho hračkářství je snem každého dítěte: prohánějí se jím oživlé hračky,  skáčou barevné kuličky, nalzenete tu neurotické skákací pružiny i deprivovanou chobotnici, speciální pokoj je vyhrazen míčům a nad tím vším bdí pan šéf a krásná prodavačka Molly.

Pak se ale Mr. Magorium rozhodne opustit svět a předat hračkářství právě jí. Jeho dětští zákazníci i obchod protestují, ale není to nic platné. Dokáže nevrlý obchod k dřívější slávě pozvednout právě Molly navzdory své krizi?

Má k tomu zdatné pomocníky - podivínského účetního Henryho, sklepního sepisovače Magorova příběhu Belliniho a malého ušatého sběratele klobouků Erika.

Říše hraček
Říše hraček | Foto: Bioscop

Pana Magoria si zahrál Dustin Hoffman s bláznivým einsteinovským rozcuchem, bývalou nadějnou dětskou klavíristku a nyní prodavačku s osobní krizí Molly Mahoney améliovsky roztomilá Natalie Portmanová. Ti dva působí spíše jako přerostlé děti, nadšeně se brodí hromadami hraček a vytvářejí nové pomocí kouzelné knihy.

Říše hraček nabízí opulentní podívanou. Barevný, podivuhodný svět kouzelného hračkářství je atraktivním filmovým prostředím, z něhož se jeho návštěvníkům, ale i pouhým divákům nechce odejít.

Je dotažený až do detailů: od půvabných titulků přes zabydlenost tuřínovým pudingem, společenskou zebrou či sešlapanými botami, z nichž zbývá už jen poslední pár až po vydařené triky, které do bláznivého světa Magoriova obchodu padnou jako ulité.

Říše hraček
Říše hraček | Foto: Bioscop

Film připomene Amelii z Montmartru, Burtonova Karlíka a továrnu na čokoládu i Gondyho Nauku o snech. A byl by vlastně jejich skvostnou dětskou variantou, kdyby mu k dokonalosti nechyběla jejich důležitá ingredience - pečlivější výstavba příběhu. Ten se rozpadá a šedne stejně jako Magoriův obchod, když zjistí, že ho pan vedoucí hodlá opustit.

Říše hraček postupně ztrácí tempo i šmrnc,  a rozpačitě přešlapuje na křižovatce mezi touhou vyprávět o nutnosti vyrovnat se se smrtí, touhou nahlédnout za kulisy idyly dětství i touhou vyprávět příběh o znovuzískaném Mollyině sebevědomí.

Snad si Helm vzpomněl na Horší už to nebude, ale tentokrát se mu všichni ti zajíci rozutečou a nepodaří se mu chytit ani jediného. Film v té chvíli ztrácí půvab pro děti i rodiče - nenabízí pak jásavě barevný svět hraček, ale pochmurný, dlouho natahovaný příběh, který jako by neměl konce, jak se vleče.

Všechna kouzla už vystřílel a nebylo jich málo. Ale mohlo jich být také mnohem víc.

Říše hraček (Mr. Magorium´s Wonder Emporium), USA 2007. Scénář a režie Zach Helm, hrají Dustin Hoffman, Natalie Portmanová, Jason Bateman, Zach Mills a další. 94 minut, český dabing, distribuce Bioscop. Premiéra 27. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy