Dokumentaristickou cenu Pavla Kouteckého získal film 5 October

ČTK ČTK
10. 6. 2017 21:04
Dokumentaristickou cenu Pavla Kouteckého získal film 5 October

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokument si odnáší Martin Kollár. Porota ocenila jeho film 5 October o muži, který se kvůli nádoru na obličeji rozhodl opustit rodinu a vydal se na útěk před závažným rozhodnutím. Přestože se nádor snaží zakrýt plnovousem, svůj skutečný zdravotní stav před sebou samým utajit nedokáže. Když se dozví, že mu může zbývat jen několik měsíců života, vše začne podřizovat datu, kdy má podstoupit riskantní operaci.

Krátkometrážní kategorii vyhrál snímek Backstage režisérů Martina Macha a Dominika Truhláře, což je dokument o jednom dni spalovače mrtvol ve strašnickém krematoriu. Výsledky 11. ročníku ocenění vyhlásili pořadatelé dnes večer v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích. Porota letos nominovala čtyři české celovečerní dokumenty.

Cena spojená se jménem Pavla Kouteckého je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. O nominacích letos rozhodla porota ve složení: výtvarnice a performerka Kateřina Šedá, reportér a kameraman Janek Rubeš, Daniel Moravec z Českého rozhlasu, dramaturgyně festivalu Jeden svět Julie Kárová a filmová historička Tereza Czesany Dvořáková.

 

Právě se děje

Další zprávy