Dobrou noc, senátore McCarthy

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 3. 2006 14:00
Recenze - Dobrou noc a hodně štěstí je výborně natočený, zrežírovaný i zahraný a politicky nekorektní manifest.

Snímek je sice klasickou směsí oblíbenou oscarovými akademiky, však byl také nominován v šesti kategoriích. Neradi se opakujeme, ale opět zde máme demytizaci temného období amerických dějin, problém svobody slova a současně "příběh opravdového člověka" - tady proslulého televizního novináře Edwarda Murrowa.

Ale při použití týchž ingrediencí jsou politické filmy George Clooneyho (kromě Dobrou noc a hodně štěstí také Syriana) jaksi skutečnější.

Clooney scenárista i režisér je osobnější, angažovanější; navíc - soudě podle ohlasů a reakcí - nachází pro realitu Spojených států roku 2006 nepříjemně aktuální paralely.

 O tom mohou ostatně svědčit i problémy při shánění peněz na snímek, který stál "pouhých" sedm milionů dolarů.

Co si myslí George Clooney o politizaci Hollywoodu? Čtěte ZDE.

Temný film o temných letech

McCarthyovské procesy se rozjely na přelomu 40. a 50. let; děj filmu začíná rokem 1953, kdy už byly v plném proudu; stejně jako atmosféra, v níž mohl být "z levicovosti" obviněn prakticky kdokoliv.

Infobox
Autor fotografie: Oscar

Infobox

DALŠÍ OSCAROVÍ FAVORITÉ

Tehdy se hlavní hrdina Murrow pouští na hodně tenký led svým otevřeným vystupováním proti senátoru McCarthymu. Činí tak ve svých pořadech na televizi CBS, které pravidelně zakončuje titulní větou filmu: Dobrou noc a hodně štěstí.

Polemiku s McCarthym vede přes obrazovku, čímž film připomíná poněkud zdlouhavé soudní drama. Střídají se tu obžaloby a obhajoby obou stran, znepřátelené strany na sebe útočí novinovými články - což vede k sebevraždě jednoho z Murrowových kolegů.

Paranoidní atmosféra doby se však z plátna valí takřka bez přestání. "Odlehčení" písněmi či vedlejší linií skrývaného manželského vztahu Murrowových kolegů Joea a Shirley sice vnáší do filmu závan čerstvého vzduchu, ale je ho méně, než by možná divák zparalyzovaný onou klaustrofobií chtěl.

hlavní hrdina filmu
hlavní hrdina filmu | Foto: Aktuálně.cz

Temnota doby převažuje a napomáhá tomu i zvolený černobílý materiál - což zároveň přibližuje tehdejší televizní vysílání a umožňuje zařadit archivní materiály. Výsledkem je pocit nebývalé autenticity; a nejen oné všeprostupné paranoie, ale i atmosféry, kdy si komentátor ještě dovolil před kamerami kouřit a být tabákovými firmami sponzorován. K tomu ještě přistupují skvělé herecké výkony.

...ale pro koho?

Mnohý český divák se přesto neubrání dojmu, že tohle téma je mu poněkud vzdálené, ač bude jistě souhlasit s iracionalitou amerických honů na čarodějnice.

Bude jistě souhlasit i s Murrowovou/Clooneyho kritikou médií vyjádřenou slovy: "Televize může vzdělávat. Jinak je to jen krabice plná drátů a žárovek. Dobrou noc a hodně štěstí." Ale jinak možná bude film vnímat spíš jako paradokument - jímž také tak trochu vlastně je.

Good Night, and Good Luck
Good Night, and Good Luck | Foto: Aktuálně.cz

Přesto tento "retro" snímek může i v Česku zapůsobit: když podnítí diskusi, zda, kdy a kdo natočí podobně angažovaný film reflektující ještě mnohem temnější 50. léta v československých dějinách. Což neznamená, že zapomínáme na snímky s podpisem Jiřího Stránského.

Dobrou noc a hodně štěstí (Good Night, and Good Luck), USA 2005. Rrežie George Clooney, scénář George Clooney, Grant Heslov, kamera Robert Elswi, hrají David Strathairn, George Clooney, Robert Downey Jr., Jeff Daniels, Patricia Clarkson, Frank Langella a další. 93 minut, distribuce Palace Picture.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy