Do kin přijde více kvalitních filmů

Irena Hejdová
3. 12. 2005 21:00
Praha - Tento týden byla představena nová distribuční společnost Aerofilms, která se chce zaměřit na uvádění hodnotnějších filmů do českých kin.

Za společností Aerofilms stojí tři subjekty, činné na současné pražské kulturní scéně. Jsou jimi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější česká artová kina Aero a Světozor a také John Caulkins, ředitel mezinárodního festivalu hudebních filmů Music on Film Film on Music.

Aerofilms se zatím chystají uvádět do kin přibližně jeden film měsíčně, první premiéru chystají na 12. ledna. Jde o vítěze letošního festivalu v Cannes, francouzský film Dítě bratří Dardennů. Na únor je připravena premiéra kultovního amerického dokumentárního filmu Super Size Me o současném fastfoodovém stylu stravování. V březnu bude následovat mexický film Kachní sezóna, který zaujal už v Sekci nezávislých na letošním karlovarském filmovém festivalu.

Další aktivity společnosti Aerofilms obnášejí vydávání toho nejlepšího ze světové kinematografie na DVD. V únoru vyjde první počin této výjimečné edice, a to film Stalker Andreje Tarkovského. Následovat bude vydávání dalších filmů tohoto ruského režiséra. Prodej DVD titulů bude probíhat výhradně po internetu a v novém obchodě Terryho ponožky v prostorách kina Světozor.

Kino Aero a kino Světozor se dlouhodobě věnují zajímavým filmovým projektům: v poslední době především tématickým filmovým přehlídkám. V kině Aero probíhá už tento týden festival asijských filmů Filmasia, následovat bude Industriální festival, přehlídka Britská hudba v britském filmu a Irský film. Ve Světozoru krom pravidelných dokumentárních a hudebních cyklů proběhlo také několik festivalů festival Mezipatra, Festival francouzského filmu, chystá se Filmasia a Festival krátkých filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy