Do českých kin vstoupí dokument o Litviněnkovi

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 6. 2008 9:40
Film o ruském agentovi chtěl natočit i Johnny Depp
Foto: Reuters

Praha - Ostře sledovaná byla kauza Litviněnko a nemenší pozornosti se dostalo dokumentu, který ji popisuje. Od 25. září bude k vidění i v českých kinech.V jedné kopii ho do distribuce uvede společnost HCE.

Film s originálním názvem Bunt. Delo Litvinenko byl poprvé k vidění loni na festivalu v Cannes, kde byl promítán mimo soutěž. Do programu byl tehdy zařazen na poslední chvíli, těsně po dokončení.

"Je to velmi věcný dokument, který případ sleduje z úhlu toho, jaký Litviněnko byl," řekl tehdy o filmu umělecký ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux.

Alexander Litviněnko zemřel v listopadu 2006 v britské nemocnici poté, co u něj byla potvrzena otrava radioaktivním poloniem. Jeho záběry na lůžku londýnské nemocnice tehdy obletěly celý svět.

Čtěte více:
Smrt Litviněnka:
Radioaktivita potvrzena
Kauza Litviněnko v Cannes: Jaké byly první reakce?
Hraný film? Agenta Litviněnka si zahraje Johnny Depp

Litviněnko věděl příliš mnoho o tom, jak funguje KGB i její nástupnická organizace FSB. O svých názorech i zkušenostech navíc otevřeně mluvil, stejně jako o čečenské válce, masakrech v Moskvě, státní korupci či napojení mafie na ruskou politiku.

Vdova po Alexandru Litviněnkovi Marina patří k těm, co z vraždy jejího muže obviňují Kreml
Vdova po Alexandru Litviněnkovi Marina patří k těm, co z vraždy jejího muže obviňují Kreml | Foto: Reuters

Velký kritik Kremlu ještě před smrtí obvinil ze svého konce ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten obvinění označil za nesmysl. Jedním z hlavních podezřelých z Litviněnkovy vraždy byl ruský podnikatel a bývalý člen KGB Andrej Lugovoj.

Dokument se zaměřuje na celý Litviněnkův život, nejen na jeho konec - sleduje hrdinu od jeho vzpoury proti korupci uvnitř jeho úřadu přes uvěznění a útěk z Ruska až po tažení proti jeho bývalému zaměstnavateli.

Režisér Andrej Někrasov pro dokument vyzpovídal řadu protagonistů Litviněnkovy kauzy včetně jeho přátel, jeho údajných vrahů i jeho vdovy. V dokumentu o Litviněnkovi mluví i slavná novinářka Anna Politkovská, která byla později zavražděna kvůli kritickým článkům o čečenské válce.

Bývalý důstojník ruské tajné služby Alexandr Litviněnko
Bývalý důstojník ruské tajné služby Alexandr Litviněnko | Foto: ap

Téměř dvouhodinový snímek tak velmi sugestivně odkrývá svět temných intrik ve vysoké politice i realitu současného Ruska.
„Je důležité mít jistotu, že to, co se tehdy stalo v Londýně, se už nebude opakovat - nikdy a nikde na světě," řekla o případu vdova po Litviněnkovi Marina.

V Česku už film uvedl festival Jeden svět, kde ho také představil sám režisér. Někrasov se osobně znal a přátelil s  Litviněnkem od roku 2002, kdy bývalý agent KGB získal azyl v Británii.

Na festivalu Jeden svět si Kauza Litviněnko vysloužila cenu Rudolfa Vrby. "Film odkrývá skrytou tvář diktatury v Rusku. Je to výjimečný, odvážný a atraktivním způsobem podaný příběh nepohodlné osoby, kterou diktátorský režim zavraždil," zdůvodnili rozhodnutí porotci.

Záhy po Litviněnkově smrti, na začátku roku 2007, oznámil záměr natočit film ve vlastní produkci Johnny Depp. Firma Warner Bros tehdy koupila práva na zfilmování knihy věnované této kauze, záměr zahrát si hlavní postavu projevil právě hollywoodský herec, v jehož produkci měl film vzniknout. Více o filmu ale od té doby není známo.

Záměr natočit hraný film o Litviněnkově příběhu tehdy oznámily ještě další dvě společnosti - jeden z filmů měl režírovat Michael Mann, tvůrce snímků Miami Vice či Collateral.

 

 

Právě se děje

Další zprávy