Dny evropského filmu již potřinácté

ČTK, dab
13. 12. 2005 10:00
Praha - Britský romantický snímek o lásce a nepochopení Pýcha a předsudek zahájí 26. ledna třináctý ročník Dnů evropského filmu.

Přepis bestselleru z pera Jane Austenové režíroval Joe Wright. V rámci festivalu bude do 5. února uvedeno v kinech Aero a Světozor padesát titulů z více než dvaceti evropských zemí. Pražskou část přehlídky zakončí předpremiéra filmu Utajený, který režisér Michael Hanneke natočil v koprodukci Francie, Rakouska, Německa a Itálie.

Po skončení pražské části se festival tradičně přesune do Brna. Paralelně s touto částí se uskuteční od 6. do 14. února její ozvěny v Olomouci, Uherském Hradišti a Českých Budějovicích. I pro letošní ročník se počítá s oblíbeným celonočním promítáním bloku několika filmů - Maratonem evropského filmu. Nebude chybět ani beseda, tentokrát na téma Český film očima Evropy.

Nad přehlídkou převzali záštitu primátoři Prahy a Brna. Pořadateli jsou velvyslanectví a kulturní instituty současných a budoucích členských zemí Evropské unie za významné podpory hlavního města Prahy, ministerstva kultury a dalších partnerů.

Pýcha a předsudek

Zahajovací projekce se zúčastní herečka Brenda Blethynová, jež ve filmu Pýcha a předsudek ztvárnila roli matky. Jeho příběh se odehrává koncem 18. století v třídně uvědomělé Anglii. Pět sester vyrůstá celý život pod vlivem své matky a její snahy najít každé z nich vhodného manžela a zajistit jim tak pohodlnou budoucnost. Kurážná a inteligentní Elizabeth (Keira Knightleyová) se však snaží žít s trochu širšími perspektivami, v čemž má plnou podporu svého milujícího otce (Donald Sutherland).

Román se dočkal několika televizních adaptací, ale do podoby celovečerního filmu byl převeden pouze v roce 1940. Hlavní role tehdy vytvořili Laurence Olivier a Greer Garsonová. Nynější představitelka Elizabeth, Keira Knightleyová, zazářila ve snímku Blafuj jako Beckham. Poté hrála v dobrodružném filmu Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly a ve snímcích Láska nebeská, Král Artuš a Svěrací kazajka. V roce 2002 zavítala na MFF v Karlových Varech.

 

Právě se děje

Další zprávy