Divadlo: Horáková, Němcová a Kafka

Zuzana Malá
31. 3. 2008 14:00
Přehled dubnových divadelních premiér

Tristan a Isolda
Tristan a Isolda | Foto: Aktuálně.cz

Dvě legendy v Městských divadlech

Od osmdesátých let poprvé v Praze hostuje významný slovenský režisér Ondrej Spišák, který v divadle ABC inscenuje Tristana a Isoldu. V hlavních rolích legendy, která se na jevišti ABC objeví 5. dubna zřejmě v podobě velkolepé lovestory, hrají Jakub Prachař a Zuzana Kainarová.

Městská divadla pražská chystají na první půli měsíce ještě další premiéru. V  Rokoku můžete od 12. dubna poprvé vidět inscenaci Dodo Gombára Kauza Divá Bára. Slibuje uvést příběh emancipované a samorostlé Báry do kontextu života Boženy Němcové, jejíž osud je v současnosti tak módní, že neunikl ani ta Fantastice a Lucii Bílé. V Rokoku hraje Divou Báru Bára Poláková a jejího otce Vladimír Čech.


Foto: Aktuálně.cz

Jazzová gangsterka s Danem Bártou

V Paláci Akropolis se 6. dubna uskuteční premiéra slibného jazzově-divadelního projektu One Hand Jack. Inscenace režiséra Petra Haška vypráví příběh jednorukého chlapce, který se touží naučit hrát na hudební nástroj. Předlohou inscenace jsou texty italského prozaika Stefana Benniho. Děj se odehrává "v podsvětí jednoho zkorumpovaného města" v mafiánském prostředí. Diváci sedí v sále u kavárenských stolků, svědčí magickým vystoupením a poslouchají hudbu špičkového kontrabasisty Roberta Balzara, která je úzce spojena i se jménem Dana Bárty. Ten pro inscenaci nazpíval titulní píseň.


Foto: Aktuálně.cz

Spekulace o Franzi K.

Před mnoha a mnoha lety se v jedné malé české vesničce sešlo zvláštní společenstvo. Bardi, jejichž sirény zněly buržoustskou nocí, mladíčci sotva odkojení prsem Literárek, slovutní vědci kráčeli šeříky provoněnými cestičkami. Tak uvádí Divadlo v Dlouhé scénické čtení nazvané Kafka je mrkev s premiérou 7. dubna. Je zasvěcené pětačtyřicátému výročí kafkovské konference v Liblicích, jednomu ze symbolů počátků liberalizace v české kultuře.  "Co se v šedesátém třetím vlastně stalo na zámečku v Liblicích? Kdo u toho byl? Kafka určitě ne! Nebo?" píší v anotaci režisér Pavel Baďura a dramaturg David Drozd.  Za své berou i tvrzení Milana Kundery, že "Kafka pro nás netrpěl, Kafka se pro nás bavil". Inscenace, ve které uvidíte Jana Vondráčka anebo Miroslava Hanuše, se dotkne i aktuálního tématu: "Co si Václav K. myslí o intelektuálech a obzvláště pak o Franzi K.?" naznačují tvůrci.


Národní divadlo
Národní divadlo | Foto: Aktuálně.cz

Milada Horáková v komorní opeře

Politické procesy padesátých let jsou pro divadlo přitažlivé mimo jiné právě svou inscenovaností. Po hře Karla Steigerwalda Horáková-Gottwald, která se donedávna hrála v ještě nerekonstruované LaFabrice, se připravuje další inscenace, která se tématem procesu s ženou opdsouzenou na smrt zabývá. Národní divadlo uvede 9. dubna v Kolowratu operu Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila, která nese název filmu a písně z padesátých let Zítra se bude... Tvůrci přistupují ke své látce jako k antické tragédii; chápou ji jako mýtus zápasu smířlivé pokory a nevzdělané hysterie. Opera byla napsána přímo pro Soňu Červenou, interpreti se ale budou v rámci představení ve svých rolích střídat.

 

Právě se děje

Další zprávy