Disney chce peníze i od kluků. Kupuje comicsový Marvel

Kamil Fila Kamil Fila
2. 9. 2009 6:50
Za slavnou společnost zaplatí 4 miliardy dolarů
Foto: Reuters

Los Angeles, New York - Společnost Disney byla dlouhá léta považována za synonymum rodinné zábavy, respektive zábavy (o něco) více pro děti než jejich rodiče. Od počátku, a v posledních letech zvláště, cílila hlavně na dívky - už jen tím, že hlavními postavami jejích filmů bývají velmi často mladé hrdinky.

Od Sněhurky a Popelky přes Alenku v říši divů až k Malé mořské víle, Mulan či Lilo (a Stitchovi) - tady všudy Disney vyprávěl ve velmi umírněném duchu o dívčím zrání a emancipaci. Poslední roky stoupá popularita zpěvačky Miley Cyrus, jež vystupuje v dvojroli sebe samé a Hanny Montany.

Spiderman 3
Spiderman 3 | Foto: Reuters

Chlapecké publikum se však Disneymu dlouhodobě nedaří získat. Vždyť jen prosazení korzárské tematiky díky Pirátům z Karibiku bylo problematické vzhledem k mnoha propadákům jiných studií (Ostrov hrdlořezů, Sindibád) i vlastních (Planeta pokladů).

Riskantní investorský krok

Největším zdrojem zábavy pro chlapce a mladé muže jsou akční comicsy se superhrdiny. A dosavadním králem na tomto poli je dlouholeté nakladatelství a nově založené a přidružené studio Marvel Entertainment. To vlastní portfolio zhruba pěti tisíc postav, z nichž mnohé se dočkaly vlastních celovečerních filmů.

V poslední době bodovali zejména Spider-Man, X-Meni a Iron Man, špatně si nevedli ani Fantastická čtyřka, Incredible Hulk, Blade či Daredevil. Hůře na tom byli Punisher a Elektra.

Již před časem u Marvelu oznámili, že chystají megalomanské crossovery - potkávání několika superhrdinů v jednom filmu. Zatím největším projektem tohoto typu mají být v roce 2012 The Avengers, jen co se předtím představí Thor a Ant-Man.

Foto: Aktuálně.cz

Zpráva, že Disney koupil za čtyři miliardy dolarů celý Marvel se všemi autorskými právy na veškeré hrdiny z jejich comicsového portfolia, patří k největším překvapením roku a k jedné z největších obchodních transakcí, jež se letos uskutečnily. Disney tím zjevně cílí na rozšíření cílové skupiny, již hodlá svými produkty oslovovat, ale zároveň jde v době finanční krize o velmi riskantní investorský krok.

Obava ze zadlužení

Výdaje omezují jak spotřebitelé, tak zadavatelé reklamy a záměr Disneyho, byť má situaci firmy zlepšit, jí ale může krátkodobě i ublížit. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's už uvedla, že převzetí Marvelu může pro Disneyho znamenat snížení ratingových známek.

Finanční ředitel Disney Tom Staggs agentuře Reuters v pondělí řekl, že posluchačstvo Marvelu je podle něj "široké a překračuje pohlaví i věk a v celém světě má obrovský potenciál. Na chlapce se přitom zaměřují trochu víc než řada našich podniků."

Standard & Poor's hodnotí schopnost společnosti Disney splácet závazky známkou A, což je šestý nejvyšší investiční stupeň. Agentura se ale teď obává, že převzetím Marvelu se Disney ještě více zadluží. Akvizice Marvelu je pro Disney největší od roku 2006, kdy firma za 7,6 miliardy převzala jinou americkou společnost - animátorské hvězdy Pixar.

Foto: Aktuálně.cz

"Podle našeho názoru Disney možná bude muset vydat dluhopisy, aby měla na tuto transakci dost hotovosti," míní agentura.

Transakci už schválily dozorčí rady obou podniků, souhlas ale musejí dát rovněž akcionáři Marvelu a také antimonopolní orgány.

Disney za společnost Marvel zaplatí z části akciemi a z části penězi. Akcionáři Marvelu dostanou za každou svou akcii 30 dolarů a k tomu 0,745 akcie Walt Disney, což jednu akcii Marvelu oceňuje na zhruba 50 dolarů. Na burze se cena před zveřejněním záměru pohybovala kolem 38 dolarů, takže Disney platí prémii asi 29 procent.

Disneyfikace se nebojíme

Cílové publikum ale nejvíc zajímá to, zda Disney nebude na Marvel vyvíjet nátlak, aby točil poněkud uhlazenější comicsové filmy. Trendem posledních let je totiž naopak zvyšování syrovosti stylu a temnoty námětů.

Na příkladu studia Pixar, jemuž Disney zachoval tvůrčí svobodu, se však tyto obavy nejspíš nenaplní. Jak se vyjádřil i jeden z hlavních mužů Marvelu a autor mnoha nejslavnějších postav Stan Lee, není prý třeba mít strach, že by Disney tlačil Marvel k měkčí podobě comicsových adaptací.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Iron Man klame kostýmem, uvnitř má mozek
Hulk bohužel není neuvěřitelný, ale průměrný
Vykastrový Wolverine vrací X-Men zpátky
Spider-Man se vrátí počtvrté, popáté i pošesté
Curry: Disney dětem lže, že svět je jen růžový
Hannah Montana, Křižník Potěmkin Ameriky

"Pro mě neznamená být 'disneyfikovaný' něco špatného. Podívejte se na jejich Piráty z Karibiku. Disney ví, jak dělat filmy."  Marvel tedy nečeká v nejbližší době rebranding

Celý obchodní proces proběhne do konce roku, nicméně Disney nebude čerpat z Marvelu žádné výtěžky až do roku 2012.

Důležité také je, že několik už rozběhnutých filmových koprodukcí mezi Marvelem a jinými studii rovněž nebude spadat pod Disneyho křídla. Očekávaný Iron Man 2 a Thor zůstanou Paramountu a Sony si ponechá Spider-Mana, u nějž plánuje celou novou trilogii. 

Foto: Aktuálně.cz

Přinejmenším distribuce z kin, kterou tato studia zajišťují, půjde mimo Disneyho. DVD, Blu-Ray a další zdroje pak budou předmětem jednání o podílech.

Analytici se také ptají, co bude se společnostmi jako Viacom, Discovery a Hasbro, které mají obchodní vztahy s Marvelem. Pro mnohé z nich by to mohlo znamenat, že Disneyho televizní kanály budou kvůli nové smlouvě upřednostňovat právě filmy a pořady od Marvelu, tudíž například Discovery bude mít zúženou programovou nabídku.

Zajímavé z hlediska budoucnosti také bude, zda a případně jak se v zábavních parcích Disneyworldech budou vedle sebe objevovat myšák Mickey, kačer Donald a Spider-Man s Iron Manem.

 

Právě se děje

Další zprávy