De Nirův film je stejně studený jako sama CIA

Roman Gazdík
6. 11. 2007 11:05
Americký herec podruhé režíruje
Když budeš dobře špiónit, dostaneš stejně hezké brýle jako já
Když budeš dobře špiónit, dostaneš stejně hezké brýle jako já | Foto: Universal

Recenze - Kauza CIA se v originále jmenuje The Good Shepherd, tedy biblický dobrý pastýř.  CIA vševědoucí není, i když se tak snaží působit. A kam nás může zavést pastýř, jehož úmysly jsou poznamenány lidskými slabostmi?

Robert de Niro se za režisérskou stoličku poprvé posadil roku 1993, aby zfilmoval hru hereckého kolegy Chazze Palminteriho. Na Příběhu z Bronxu bylo vidět, kolik společného měl novopečený režisér se stálicí řemesla Martinem Scorsesem a proč tihle dva tvořili nerozlučný tandem.

Film se nořil do stejné změti špinavých newyorských ulic, mezi stejně heroické, kruté, a přitom směšné pouliční mafiány jako Scorseseho filmy, ve kterých de Niro hrál. Příběh z Bronxu byl přitom krásný, romantický a optimistický snímek o lásce a přátelství.

Po třináctileté pauze de Niro přišel s úplně jiným snímkem. Lyrický pohled nahradil při vyprávění příběhu CIA skrze zážitky jednoho z jejích zakladatelů střízlivý chladný odstup.

Hlavní hrdina Edward Wilson (Matt Damon) je inspirován skutečnými důstojníky Jamesem Jesusem Angletonem a Richardem Mervinem Bissellem mladším. Podle skutečných lidí jsou vytvořeny i ostatní postavy , nechybí Phillip Allen alias Allen Welsh Dulles, ředitel CIA v letech 1953 až 1961.

James Jesus Angleton se na konci života zbláznil. Nevypadá na to, že?
James Jesus Angleton se na konci života zbláznil. Nevypadá na to, že? | Foto: Wikipedia

Damonova hrdinu sledujeme od studentských let na Yale, během kterých projevoval nejen nevšední inteligenci, ale také zájem o spiklenectví a tajné společnosti.

Brzy se stává členem bratrstva Lebky a kosti, které má sdružovat další generací vůdců Spojených států, a naše idea demokratických USA záhy bere za své. Začínáme chápat, že synáčci z lepších rodin mezi sebe nejsou ochotni pustit nikoho jiného.

Wilson se v rámci hladu po kariéře rozhodne opustit i svou lásku Lauru (Tammy Blanchardovou) a vyměnit ji za oslnivě krásnou dceru senátora Margaret v podání Angeliny Jolie, se kterou ho čeká život plný chladu a odcizení.

Ihned po svatbě odlétá Wilson do Londýna a nastupuje k rozvědce. A brzy si začne uvědomovat, že se ocitl v organizaci, kde účel světí prostředky a kde se nepohodlní jednoduše odklízejí z cesty.

De Nirův popis CIA bývá opět srovnáván se Scorseseho filmy. Jeho učitel má ale pedagogického vypravěče, který diváka zavede do tajemné říše, jejíž pravidla mu rychle vysvětlí. Svět podle Scorseseho je jednoduchý; motivací jsou většinou peníze a čím má kdo větší moc, tím je to obvykle větší pitomec.

Naopak de Nirova historie CIA nám mnoho informací neposkytne, přestože film rozehrává spoustu motivů, organizace zůstane na konci snímku stejně tajemná jako na začátku. Možná vypravěč mnoho neví, možná nám toho nechce moc říct -  ale možná ani žádná jednoduše sdělitelná filozofie téhle organizace neexistuje.

Stylizace do Angletona je zřejmá
Stylizace do Angletona je zřejmá | Foto: Universal

V centru dění se nachází jeden člověk, Edward Wilson. Ale ani on nám pochopení souvislostí neusnadňuje: je to nemluvný samotář, který se o práci nebaví s nikým včetně diváků.

Scenárista ho nevybavil vnitřním hlasem ani hamletovskými monology, díváme se na fotbalový zápas, ale kamera celou dobu zabírá jediného hráče. Záznam nabude na meditativnosti, ale ztrácí se akce a porozumění souvislostem hry.

Při výběru hlavního představitele šel režisér na jistotu a obsadil Matta Damona, který už podobnou roli "muže bez emocí" vytvořil v Minghelově Talentovaném panu Ripleym.

Střídmý projev ho vymezil pro role nesmělých chlapců (Vyvolávač deště, Dannyho parťáci) i  do rolí pokrytců či lidí s narušenou psychikou (Dobrý Will Hunting, Bourne, Skrytá identita).  Ve všech případech jsou to postavy zvyklé emoce skrývat.

I ve vedlejších rolích objevuje velké množství hvězd. Kromě těch zmíněných uvidíme Michaela Gambona, Timothyho Huttona, Keira Dulleu, Billyho Crudupa, Allecka Baldwina nebo Joea Pesciho. I autorem scénáře je hvězda: Eric Roth (Forest Gump, Ali, Mnichov).

Život s Wilsonem bude stejně odvázaný jako jeho vizáž
Život s Wilsonem bude stejně odvázaný jako jeho vizáž | Foto: Universal

De Niro se dívá na CIA střízlivým pohledem. Nejsou tu plamenné parafráze levicových aktivistů jako ve filmech Olivera Stonea. Muži šéfující nejmocnější rozvědce na světě tu nemají tesáky.

Jsou to jen lidé ve světě, jehož nebezpečí a zamotanost zpravodajských her daleko přesáhla představivost starších generací. Lidé, kteří se stali oběťmi vlastního strachu v nelidské špionážní mašinérii.

V tomto světě nemá láska, která byla hlavním tématem předchozího de Nirova filmu, místo. A přece se hrdinovi neustále vrací moment na pláži a jeho rozhodnutí ji ze svého života vypudit. 

Láska byla kdysi považována za iluzi mládí a neobstála ve srovnání s vidinou kariéry a příslušnosti do klubu vyvolených. Americký sen se však změnil v americkou tragédii a právě dávná láska byla něčím, kvůli čemu stálo za to žít.

Ačkoliv de Nirův snímek už získal image velkolepého historického melodramatu, ve své duši jím není. Téma by sedělo, ale chybí nejen přepjaté, ale i jakékoli jiné emoce. Muž bez emocí je není schopen sdělit, film to odmítá.

Vzniklo tak stejně studené dílo jako sama organizace. To nemusí být vůbec na škodu, ale divák by měl být přinejmenším varován.

Kauza CIA (The Good Shepherd), USA 2006. Režie Robert de Niro, scénář Eric Roth, hudba James Horner, hrají  Matt Damon, Alec Baldwin, John Turturro, Michael Gambon, Angelina Jolie,  Tammy Blanchardová a další. 167 minut, distribuce , česká premiéra 1.11. 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy