Charles Darwin odstartoval oscarovou sezonu

Kultura Kultura, Red Kul
11. 9. 2009 15:30
Začíná festival v Torontu, brána na americký trh
Hlavní představitelé filmu o Charlesi Darwinovi Creation - Jennifer Connely a Paul Bettany - při zahájení torontského festivalu.
Hlavní představitelé filmu o Charlesi Darwinovi Creation - Jennifer Connely a Paul Bettany - při zahájení torontského festivalu. | Foto: Reuters

Toronto - Čtvrteční zahájení festivalu v Torontu tradičně znamená i symbolický start sezóny filmových cen, která vyvrcholí v březnu Oscary.

Momentálně totiž končí i přehlídka v Benátkách - po Berlínu a Cannes poslední z velké evropské trojky, kde se světu za patřičného lesku představily ambiciózní filmy i blockbustery z velkých studií. Filmový byznys se přelévá domů, za oceán, začíná pomalu rekapitulovat - a Toronto je prvním místem spekulací o výsledcích sezony.

William Dafoe před promítáním Antikrista
William Dafoe před promítáním Antikrista | Foto: Reuters

Do boje tu navíc přistupují menší nezávislejší snímky, ze kterých se stávají černí koně. V roce 2007 se tady prosadila komedie Juno a loni tu vyhrál britsko-americký film Dannyho Boylea Slumdog Millionaire, jehož pouť z indických slumů o půl roku později zakončilo osm Oscarů. 

Festival v Torontu trvá do 19. září, zúčastní se ho přes 330 filmů z 64 zemí včetně filmů,  jako je Antikrist Larse von Triera.

Kanadská přehlídka je rovněž místem právě pro setkání mimo-amerických snímků se zámořskými distributory a naznačuje i to, jak na filmy reagují běžní diváci. Je pověstná tím, že „obyčejný lid" na projekce poměrně snadno shání lístky.

Vrací se sestava Juna

Letos tu o podobný úspěch jako Milionář usiluje komedie bratrů Coenových A Serious Man nebo snímek Lítá v tom (Up in the Air).

Scenáristka Diablo Cody přijela s filmem Jennifer's Body
Scenáristka Diablo Cody přijela s filmem Jennifer's Body | Foto: Reuters

George Clooney v něm hraje profesionála v poradenství pro změnu kariéry (eufemismus pro vyhazování lidí) a snaží se dosáhnout dvou hlavních cílů: procestovat toho co nejvíc v letadle díky programu, ve kterém sbíráte peníze za nalétané míle. S adaptací knihy amerického spisovatele Walter Kirna se vrací do Toronta režisér Juna Jason Reitman (Děkujeme, že kouříte).

Přijíždí i hlavní hvězda Juna, rovněž Kanaďanka Ellen Page - jako hrdinka komedie Whip It o dívce z maloměsta, která se chce prosadit v bruslařské lize. Film je režijním debutem Drew Barrymoreové, která v něm i hraje.

A nechybí ani scenáristka Juna: Diablo Cody tentokrát přijíždí s komedií/sci-fi/thrillerem/ hororem o masožravé stvůře, která si v minnesotských lesích k večeři ráda dává mladé chlapce, obzvláště členy fotbalového týmu. Má míry 88-61-90, jmenuje se Jennifer a hraje ji Megan Fox.

Darwin jako normální lidská bytost

Zatím se však mluví hlavně o tom, že přes festival tři desetiletí zahajovaly snímky domácích kanadských filmařů, ale letos ho netradičně odstartoval britský film, drama režiséra Jona Amiela Creation o životě Charlese Darwina.

Megan Fox dostala v Jennifer's Body hlavní roli
Megan Fox dostala v Jennifer's Body hlavní roli | Foto: Reuters

Britský biolog v podání Paula Bettanyho, podle jehož teorie přirozeného výběru se člověk vyvinul z vývojově nižších živočišných druhů, ve filmu začíná právě pracovat na knize O původu druhů.

Je přesvědčen o své teorii, která se staví proti dosud dominantnímu křesťanskému chápání živých bytostí jako stvořených bohem. Jeho žena, oddaná křesťanka ztvárněná Jennifer Connellyovou, je stejně silně přesvědčena o tom, že se manžel mýlí.

"Konzervativní náboženské a kreacionistické skupiny Darwina démonizovaly tak urputně, že jakýkoli film, který ho ukáže jako normální lidskou bytost, bude pravděpodobně chápán jako kontroverzní. Příběh je 150 let starý, ale nemohl by být aktuálnější," řekl režisér s tím, že chtěl podnítit diskusi.

To se mu na severoamerickém kontinentu  - kde je tato otázka pořád předmětem vášnivých debat - může lehce splnit.

 

Právě se děje

Další zprávy