Český lev zve na předávání Francouzku Edith Piaf

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 1. 2008 15:40
Bude to maso, říká o ceremoniálu vegetarián Vachler
Jaroslav Dušek bude slavnostní udílení cen Českého lva opět moderovat, mj. prý proto, že za jeho působnosti měla akce největší televizní sledovanost.
Jaroslav Dušek bude slavnostní udílení cen Českého lva opět moderovat, mj. prý proto, že za jeho působnosti měla akce největší televizní sledovanost. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Podoba slavnostního večera amerických Oscarů zatím díky stávce amerických scénáristů není jasná. Malý český Oscárek se lví hřívou má ale jasno - bude se vší parádou už na nominacích.

 I když jistá podobnost by tu byla. "Rozhodli jsme se být solidární s americkými scénáristy, takže scénář zatím nemáme na papíře a nápady nám létají ve vzduchu," říká moderátorka nominačního večera Ester Kočičková, která se v upoutávce na večer prohání se lvy hořícími obručemi.

Nominační večer proběhne 9. února a Kočičková slibuje, že bude jedinou ženou na jevišti. "Bude to večer mužů, pánský večírek. Já se sice veřejně hlásím k myšlenkám feminismu, ale nepopírám, že za všechno dobré, co ve mně je, vděčím mužům," dodává herečka, která se hodlá obklopit hostesy.

Hlavní večer se pak koná 1. března; oba budou vysílány přímým přenosem na ČT.

Podrobnosti o hlavním večeru ředitel ČFTA Petr Vachler s moderátorem Jaroslavem Duškem zatím tají. "Bude to večer odlišný od předchozích, doba už nazrála na radikální změnu ceremoniálu," slibuje Dušek.

Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více.
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Návštěvníky večera ovšem Vachler opět pohostí svým proslulým vegetariánským rautem. "Bude tam sojkové maso a maso z ropy. Letošní raut bude opět pestrý, barevný a krásný. Bude to maso!" slibuje Vachler.

O sošky Českých lvů se letos utká osmnáct filmů, mezi nimi i koprodukční snímky Edith Piaf či Poslední vlak. I ty mají podle Vachlera dostat šanci bojovat o české filmové ceny vedle nových filmů Jana Svěráka, Jana Hřebejka či Tomáše Vorla.

"Mají minimálně dvacetiprocentní podíl českého kapitálu, takže splňují podmínky," říká Vachler a slibuje, že na oba slavnostní večery pozve všechny nominované - tedy i francouzskou představitelku Edith Piaf Marion Cotillardovou nominovanou za tuto roli na Oscara.

Vachler ostatně věří, že v dalších letech bude filmů v Česku ještě přibývat. "Už na tento rok je oznámeno asi pětatřicet distribučních českých premiér. Doufám, že nadále bude stoupat počet filmů i jejich kvalita."

Foto: Aktuálně.cz

Akademie letos konečně dospěla k rozhodnutí udělovat i cenu za nejlepší dokument- vždy poté, co se nashromáždí alespoň desítka dokumentů odpovídajících pravidlům. Lze předpokládat, že poprvé se tak stane za dva až tři roky.

Dokumentární filmy z roku 2007 se v ní ale nejspíš neobjeví, což se může týkat i v prosinci premiérovaného, i když nijak vřele přijatého snímku Jan Saudek Adolfa Ziky.

Aktuálně premiérovaný Občan Havel je tedy nejspíš jedním z prvních snímků, který se o cenu může ucházet.

Český lev se letos bude udělovat po patnácté. Vachler slibuje i řadu tajných překvapení; mezi ta známá patří to, že letos poprvé se vítězové Českých lvů zapíší do chodníku slávy, který vznikne v pasáži Lucerna.

"Nebudou tam otisky uší, nosů ani nohou, ale jména oceněných a filmů," říká Vachler.

Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Krom cen ČFTA bude na Českém lvu tradičně předána i cena kritiků, cena pro nejlepší plakát a pro nejlepší zahraniční film - utkají se o ni rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, Formanovy Goyovy přízraky a norská komedie Kurz negativního myšlení.

Vítěze tu najde i Cena Sazky pro nejlepší nerealizované scénáře. Ve dvanáctce nejlepších snímků má hned dvojí zastoupení dvojnásobný vítěz z minulých ročníků Marek Epstein se scénáři Krávy a Ve stínu koně.

Do výběru se dostal i scénář Ivana Fíly k chystanému filmu o Jiřím Kajínkovi či Nokturno Zdeňka Mahlera.

Značný prostor na tiskové konferenci Vachler věnoval sponzorům, je tedy jasné, že z obrazovek budou opět svítit loga minerálky, která prý dodává filmařům sílu, automobilky, která jim dodává motor, a lesnické firmy, která ústy svého zástupce Radka Drahného svou účast vysvětluje tím, že "téměř každý český film je nějak spojen s lesem."

Některé z loňských filmů si diváci mohou připomenout na přehlídce Českého lva, která proběhne od 28. 2. do 5. 3. v šesti mulitikinech Palace Cinemas.


 

 

Právě se děje

Další zprávy