Český lev zavrčí na filmové kleptomany

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2008 10:25
Stahované filmy dostanou cenu, dokumentaristé nikoliv
Ester Kočičková bude uvádět nominační večer Českého lva.
Ester Kočičková bude uvádět nominační večer Českého lva. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na podium pražské Lucerny v sobotu vkráčí Ester Kočičková, aby tu všechny české filmové "chlapce a děvčata" bavila při nominačním večeru Českého lva.  A také aby premiérově udělila cenu legálně nejstahovanějšímu filmu.

"Ester Kočičková je v dobré formě a sto minutový program je nabit informacemi i zábavou," slibuje ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler. Kočičková si prý na podium pozve pouze muže - Jana Saudka či Tomáše Matonohu, ale i své mužské dvojníky.

Z osmnácti loňských snímků budou poté oznámeny ty, které 1. března budou bojovat o Českého lva v kategoriích nejlepší režie, scénář, herecký výkon či výtvarný počin.

Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více.
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"U českého filmu jsem napnut, jak výsledky dopadnou," říká Vachler. "Osobně mě těší nominace Gymplu, či filmu A bude hůř, a to v některých speciálních kategoriích, neboť mám osobně rád odvážné projekty. Jsem zvědav, jak se prosadí u Akademiků a mezi tradičnějšími snímky."

Už v sobotu budou vyhlášeni i první vítězové v dílčích kategoriích. Cena kritiky  bude udělena jednomu z trojice snímků A bude hůř, Tajnosti a Vratné lahve.

Českého lva za nejlepší zahraniční film má šanci získat norský Kurz negativního myšlení, rumunský vítěz z Cannes 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny či americké Goyovy přízraky českého rodáka Miloše Formana.

Cenu udělí i časopis Premiere: jeho čtenáři vybírají mezi Gymplem, Tajnostmi a Vratnými lahvemi.

Hned čtyři želízka v ohni má letos scénárista Marek Epstein. Má šanci získat dvě nominace v kategorii nejlepší scénář za snímky Roming a Václav.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Zároveň se dvěma scénáři boduje v pětici finalistů letošní ceny Sazky pro nejlepší nerealizovaný scénář. Soupeři mu tady jsou Zdeněk Mahler, Jiří Hubač či Jana Orozáková.

Utkají se i tvůrci nejlepších filmových plakátů - tady se rozhodne mezi snímky A bude hůř, Tajnosti a Vratné lahve.

Novinkou letošního ročníku je cena pro nejstahovanější český film ve videotéce O2 TV. "Je potřeba vyslat jasný signál všem, že film je zboží v regálu," horuje Vachler. "Mrzí mne, že krást filmy je pro mnohé z nás normální. Ohlasy, že na to nemám, neobstojí."

A hned nabízí řešení: "Každý má šanci si zajít do kina, a když na to nemá, počká si na DVD, a když nemá na DVD, může do půjčovny a když ani na to, má šanci si počkat na televizi, nebo za pár korun si dnes legálně film stáhnout. Je to jedna z cest, jak omezit touhu filmových kleptomanů a ochránit je před pokutami a vězením."

Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová
Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová | Foto: Tajnosti

Na několik let avizovanou kategorii "dokumentární film" opět nedošlo. Vachler slibuje, že se bude udělovat, až se nasbírá prvních deset snímků, což by mohlo nastat přibližně za 2 až 3 roky.

Čeští tvůrci se ale bouří, že podobné sliby nebyly splněny už loni;  navíc tak vůbec nedošlo na ocenění filmů, které už vznikly loni - mezi ně patří ceněné snímky Marcela Heleny Třeštíkové či Ztracená dovolená Lucie Králové.

Vachler to vysvětluje neschopností Unie filmových distributorů a dalších organizací dodat včas seznam dokumentárních filmů; proti tomu se ale organizace brání a vysvětlují vše spíše liknavostí Vachlerovy pořadatelské VAC.

"VAC se tomuto úkolu začala věnovat až během října 2007 a přestože se jí od nás dostalo pomoci, nebyla nakonec schopna připravit systém hodnocení, zorganizovat jejich výběr, ani sestavit odbornou porotu," říká Pavel Strnad, předseda představenstva Asociace producentů (APA).

 

Právě se děje

Další zprávy