Česká kina slaví a bojují proti multiplexům

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 9. 2007 15:15
Přežijí klasické kinosály dalších sto let?

Praha - První veřejná projekce ve stálém kině proběhla v Čechách před sto lety - 15. září 1907 v kině Viktora Ponrepa v pražské Karlově ulici. Proto se příští pátek sejdou filmoví profesionálové v nejstarším dosud hrajícím kině, kterým je pražská Lucerna. Budou tu mezi sledováním archivních filmů přemýšlet i o budoucnosti českých kin.

Ponrepovo kino bylo prvním stálým kinem v Čechách, postupně se přidávala další. V roce 1920 jich bylo v Československu 542, o třicet let později se počet českých kin přehoupl přes třítisícovou hranici.

Pětistovka kin a začarovaný kruh

Kina procházela i rychlým technickým rozvojem. Od konce 20. let reagovala na nástup zvukového filmu, po druhé světové válce na nástup barevného a později širokoúhlého filmu; a ještě později na novinky na poli zvuku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Všechny novinky ale vstřebala - dokud nepřišly multiplexy. Klasická kina zvolna začala ubývat už v 80. letech, prudce pak v letech devadesátých. Dnes je v Česku celkem 497 kin;  nejvíce (51) v Moravskoslezském kraji.

Z té pětistovky je sice pouze devatenáct multiplexů, ale jejich podíl na tržbách byl loni pětasedmdesátiprocentní.  Ještě v roce 1999 měla první tři tuzemská multikina podíl necelých 17 procent.

"Do nových svatostánků filmového obchodu se přenesly všechny premiéry úspěšných filmů a jednosálových kin začalo v Praze rychle ubývat," shrnují současnou situaci velké části klasických kin zástupci Evaldu.

Kino Světozor
Kino Světozor | Foto: Kino Světozor

Atraktivní novinky dostávají přednostně právě multikina, menší biografy musejí počkat. Distributoři přiznávají, že jim jde o co nejvyšší tržby. Jeden z "filmových aktivistů" Jiří Králík to nazývá uzavřeným kruhem: multiplexy dostávají premiérová promítání proto, že mají vysoké tržby, ty ale mají díky tomu, že promítají premiéry.

Návštěva oblíbené restaurace

I v Praze zanikají klasická kina jako na běžícím pásu; naposledy to potkalo slavné bio Illusion. Multiplexům čelí různým způsobem, ale společná je jim dramaturgická alternativa; staré časy se nevrátí, to vědí všichni.

Pražská kina Světozor, Aero, Evald a Mat se spojila do Osy 9, která jim má přilákat více diváků. Právě Světozor minulý týden představil celou řadu aktivit, které mají kinu zlepšit existenční podmínky a dát divákům vědět, jaká je výhoda klasických kin proti obřím molochům.

"Jednosálová kina jsou něco jako vietnamské večerky v době supermarketů," říká Jiří Šebesta za Světozor a Aero. "Do multiplexu jdu na hodinu a půl,  sednout si na velikou sedačku a nechat se bavit efekty na velkém plátně. Do jednosálového kina jdu jako na výlet do přírody: vyberu cíl, užiji si cestu a na konci ještě chvilku posedím na baru a proberu zážitky," dodává a návštěvu přirovnává k návštěvě oblíbené restaurace.

ČTĚTE VÍCE: Jak malá kina čelí multiplexům

Dalším strašákem je pro malá kina digitalizace. Cestou pro ně může být propojování s distribučními společnostmi - kino Evald žije v synergii se společností Cinemart, Aero a Světozor zásobuje distribučka Aerofilms. "Věříme, že digitální způsob šíření filmů otevře další možnosti pro systematickou dramaturgii artových trpaslíků," dodávají zástupci Evaldu.

Kinoautomat Radúze Činčery
Kinoautomat Radúze Činčery | Foto: Aktuálně.cz

Přes nepříznivou situaci teď klasická kina oslavují. Oslavy k stoletému výročí chystají dohromady distribuční společnost Cinemart, Palác Lucerna a Asociace provozovatelů kin za finančního přispění fondu pro českou kinematografii.

Evald ve středu k výročí zahajuje přehlídku filmů Evalda Schorma, která je zároveň oslavou desetiletého výročí existence tohoto sálu se jménem slavného režiséra ve znaku. Postupně tu od středy do neděle budou k vidění snímky Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna, Farářův konec a Den sedmý osmá noc.

Světozor zas od 22. září chystá pět nejlepších českých filmů podle hlasování odborníků. Jde o snímky Spalovač mrtvol, Ostře sledované vlaky, Obchod na korze, Markéta Lazarová či Hoří, má panenko. Plánuje i výstavu českého plakátu a další návrat Kinoautomatu.

 

Právě se děje

Další zprávy