Adoptujte si sedačku, spojte se s Třeštíkovou

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 8. 2007 9:00
Kino Světozor chystá k jubileu rekonstrukci

Praha - K devadesátinám, které oslaví příští rok, si chce nejoblíbenější artové kino v republice nadělit modernizaci - kompletně zrenovovat kinosál a všechny přilehlé prostory. V souvislosti s tím chystá od září i projekt adopce (taktéž zrenovovaných) sedaček.

Zatím je mají jisté kmotři: ředitel pražské ZOO Petr Fejk, zástupkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová, režisér Petr Zelenka a divadelníci Matěj a Petr Formanovi. Mezi kmotry je i režisérka Helena Třeštíková.

"Kino Světozor mám ráda. Proseděla jsem v něm své dětství i mládí, protože jsem bydlela blízko a kino bylo vždycky důležitou součástí mého světa. Být kmotrou sedačky ve Světozoru pro mě znamená velkou radost," říká známá dokumentaristka.

Jejím kolegou se může stát kdokoliv. Adopce vyjde zájemce na 5000 korun, za 7000 bude dvojsedačka pro dvojice, 20 tisíc zaplatí právnické osoby. "Adoptující se stanou členy klubu VIP a jejich sedačky budou označeny jejich jmény," vysvětluje za Světozor Jiří Šebesta.

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Získají i předplatné na deset projekcí, pozvánky na uzavřené projekce a možnost odepsat si částku ze základu daně. "A také příjemný pocit z podílu na rozvoji a zachování artového kina v centru Prahy," dodává Šebesta.

I proto neznamená adopce přednostní uzurpátorství. "Lístky se ve Světozoru na místa neprodávají a adoptéři nebudou moci nikoho ze své sedačky vyhodit," vysvětluje Šebesta. Režisér Zelenka si ale poradil: "Mám už slíbeno, že pokud to půjde, budou na mé sedačce sedávat samé krásné ženy."

Hravost kino osvědčilo i při výrobě triček, jejichž zadní strana připomíná fotbalový dres s číslem a jménem známého světového režiséra. Místo Ronalda či Poborského si tu mohou fanoušci kina za 250 korun koupit tričko s Wimem Wendersem, Larsem von Trier či Federicem Fellinim, kterému nemůže patřit jiné číslo než 8 ½.

Kino Světozor - tričko Fellini
Kino Světozor - tričko Fellini | Foto: Kino Světozor

Hravý přístup se Světozoru vyplácí. V letech 2005 a 2006 bylo kino nejnavštěvovanějším klasickým kinem v republice, mezi nemultiplexovými sály nemá konkurenci. V roce 2005 sem přišlo 94 483 diváků, v roce 2006 dokonjce 101 058 diváků.

Kino Světozor se v nové podobě artkina zaměřeného na kvalitní evropský i mimoevropský film otevřelo v květnu 2004. Od té doby se stalo oblíbeným místem pražských fanoušků, ve své dramaturgii pravidelně nabízí prostor i minoritním žánrům a filmovým přehlídkám.

"Pravidelných festivalů, které se u nás každoročně opakují, je zhruba do dvacítky," říká Šebesta a připomíná Jeden svět, Festival francouzské́ho filmu, Dny evropské́ho filmu, Mezipatra, Projekt 100, Der Film, Short Film Fest či Moffom, který se právě blíží.

Světozor je členem sítě evropských kin Europa Cinemas a spolu s kiny Evald, Mat a Aero se sdružuje do tzv. sítě artových kin Osa 9 pojmenovaných podle čísla tramvajové trasy, která je spojuje.

Kinoautomat Radúze Činčery
Kinoautomat Radúze Činčery | Foto: Aktuálně.cz

Napojeno je na distribuční společnost Aerofilms, diváci si oblíbili i kinoobchod Terryho ponožky či pravidelné výstavy plakátů.

První projekce v kině Světozor proběhla v roce 1918, brzy poté bylo kino přestavěno na kabaret. V roce 1957 tu bylo panoramatické kino, v roce 1968 měl právě tady českou premiéru Kinoautomat, který se sem letos vrátil v obnovené premiéře.

 

Právě se děje

Další zprávy