Cameron už bude točit jen Avatara, chystá tři nové díly

Kultura Kultura
10. 5. 2012 15:57
Sci-fi velkofilmy o světě Pandory zůstanou jedinou náplní režisérovy práce
Foto: ČTK

Praha - Cameron se kdysi proslavil ságou o Terminátorech a druhými díly v sériích Ramba a Vetřelců. Po romantickém Titanicu v roce 1997 byl jeho nejvýraznějším projektem dokumentární snímek Tajemství Titanicu 3D, v němž se vrátil ke slavné ztroskotané lodi. Od roku 2005 natáčel čtyři roky grandiózní sci-fi film s ekologickou tématikou Avatar. Jelikož se stal prozatím vůbec nejvýdělečnějším filmem (na druhé pozici se umístil Titanic), vznik pokračování je naprostou samozřejmostí. A Cameron se teď dokonce nechal slyšet, že bude od nynějška pracovat pouze na sequelech k tomuto trháku a nebude přijímat cizí náměty.

„Avatar je můj byznys. Tečka," prohlásil osmapadesátiletý filmař v rozhovoru pro The New York Times . „To je všechno. Pracuji na Avatarovi 2, Avatarovi 3 a možná Avatarovi 4 a nebudu produkovat filmy pro jiné lidi. Nemám zájem o čtení scénářů. Myslím, že v prostředí Avatara můžu říct všechno, co chci říct, všechno, co potřebuji říct o stavu světa a o tom, co si myslím, že je nutné, abychom s tím udělali. A dělat to zábavnou cestou."

Tyto zprávy mohou mrzet mnohé Cameronovy příznivce, kteří očekávali takové tituly jako Pravdivé lži 2 nebo hranou adaptaci mangy/anime Battle Angel Alita. Zatím to vypadá, že kromě Avatara se režisér bude soustředit maximálně na dokumenty.

Cameron připravuje v současnosti technické zázemí pro natáčení prvního sequelu ve studiích v Los Angeles a na Novém Zélandu. Příběh Avatara 2 se bude soustředit na podmořské prostředí na Pandoře, kvůli nimž budou potřeba záběry z Mariánského příkopu - do něj se Cameron vypravil letos v březnu. Ve filmu se každopádně objeví představitel hlavního hrdiny Jakea Sullyho, Sam Worthington, krásnou mimozemšťanku Neyitri opět ztělesní Zoe Saldana a dokonce se vrátí i Sigourney Weaver, jejíž postava, Dr. Augustine, v prvním díle zemřela. Jak Cameron poznamenává: „Nikdo ve sci-fi nikdy neumírá."

Film zřejmě přijde do kin v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy