Bushe neřídí spiklenci, říkají životopisci Stoneovi

Kamil Fila Kamil Fila
9. 4. 2008 20:01
Prezidentovi biografové rozpitvali scénář ke filmu W
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Deník Hollywood Reporter udělal pokus s poměrně předvídatelným výsledkem. Scénář k připravovanému snímku Olivera Stonea o současném americkém prezidentovi Georgi W. Bushovi redakce poslala čtyřem životopiscům, aby posoudili, nakolik odpovídá realitě.

Režisér Stone spolu s oscarovým scenáristou jeho staršího filmu Wall Street Stanleym Weiserem tvrdí, že nechtějí být lacině skandální, ale pouze ukázat pravdu.

Nicméně podle oponentů Bush mladší ze scénáře s názvem "W" vychází hlavně jako sprosťák a napravený opilec posedlý baseballem, Sadámem Husajnem a konfliktním vztahem ke svému otci.

Foto: Reuters

Zaslaný scénář byl datován 17. říjnem 2007, natáčení začne 21. dubna. Zatím byl dvakrát přepisován a je možné, že ještě dojde na další změny.

Oba dosavadní Stoneovy filmy o prezidentech -  JFK (1991) u Nixon (1995) - vzbudily silné kontroverze. A u filmu zobrazujícího prezidenta, jejž je stále v úřadě a vede válku, se autenticita stane horkým předmětem debat.

Paul Dergarabedian, prezident firmy Media by Numbers, to ale pokládá spíš za marketingovou strategii: "Kontroverze je Stoneův denní chléb, část jeho značky."

Bushovi životopisci se shodují, že scény jsou sice z většiny založeny na faktech, ale scénář prý obsahuje přehnané karikatury lidí okolo Bushe i prezidenta samotného.

"Zanechá to ve vás dojem, že Bílý dům je řízen jakýmsi spikleneckým bratrstvem bez úcty k  hierarchii, k úřadu nebo k důsledkům určitého politického jednání," říká Robert Draper, autor knihy Smrtelně jisté: Prezidentví George Bushe.

Oliver Stone a Hugo Chávez ve venezuelském Santo Domingu. Americký režisér však přiletěl nadarmo.
Oliver Stone a Hugo Chávez ve venezuelském Santo Domingu. Americký režisér však přiletěl nadarmo. | Foto: Reuters

"Všichni si tam říkají přezdívkami a klábosí, jestli jít do války - asi jako když si povídají o tom, jak vsadit na výsledek ve fotbale. Ale to neodpovídá tomu, jak byl a je Bílý dům řízen."

Jacob Weisberg (autor knihy Bushova tragédie) je vůbec skeptický ohledně Stoneova tvrzení, že mu jde o "férový portrét" Bushe. "Jeho prohlášení, že chce být fér, je stejné, jako kdyby Donald Trump říkal, že chce být skromný."

Ve scénáři jsou prezidentovy politické úsudky manipulovány štábem Bílého domu, což několik biografů - bez ohledu na své politické přesvědčení považuje za zavádějící.

"Problém je, že vše stojí na myšlence, že Bush je pasivním příjemcem existujícího politického přístupu a Bílý dům je řízen Dickem Cheneym, Donaldem Rumsfeldem, Karlem Rovem a dalšími," říká opět Draper. "Prezidentovi odpůrci jsou absurdně vedeni domněnkou, že Bush je jen pozorovatelem svého vlastního prezidentování."

Foto: Aktuálně.cz

Životopisci jsou rozděleni i v tom, nakolik věrné jsou historky  typu, jak Bush málem způsobí zřícení letadla pod vlivem alkoholu, či když své ženě Lauře říká, že si přál, aby jeho otec nebyl zvolen prezidentem.

Stone odmítá zprávu Hollywood Reporteru komentovat. Scenárista Weiser jen poznamenal: "Nemám jiný komentář než fakt, že jsem přečetl o Bushovi sedmnáct knih."

A jeden z producentů dodává: "Film W nebude dokument. Bude ale přesvědčivý v akcích a motivacích prezidenta a plně veden fakty, jež jsou zdokumentována."

Financiér třicetimilionového projektu Bill Block potvrdil, že kontroverze může pomoct filmu na světových trzích a že počítá s předběžnými prodeji práv už za měsíc v Cannes.

Zároveň panuje obava, že film přijde do amerických kin na sklonu Bushova úřadu a diváky bude zajímat hlavně jeho nástupce. Block prý jedná o domácí distribuci s  velkým hollywoodským studiem, ale odmítl uvést jméno.

A přes všechny výtky tvrdí: "Film nebude zjednodušující. Je silný a nesnaží se být levičácký. Pravda je překvapivě dost šokující sama o sobě."

Příběh začíná v Oválné pracovně, kde Bush a jeho štáb diskutují, zda zní lépe termín "osa nenávisti" nebo "osa zla" a životopisci se shodují, že jde o zábavnou a zároveň hrozivou scénu, která by se klidně odehrát mohla.

Zato všichni se pochybují o scéně, kde vlny narážejí na skalnatý útes a Bush říká "Toto je temnota, jež mě pronásleduje"
"Takhle on neuvažuje ani nemluví, ta ´temnota´zní, jako kdyby moc poslouchal Springsteena. Rozhodně mi to nezní psychologicky věrohodně," říká Jacob Weisberg.

 

Právě se děje

Další zprávy