Britsko-česká černá komedie míří do kin

Irena Hejdová
21. 11. 2005 16:00
Sklapni a zastřel mě je nový britsko-český film. Celovečerní debut britského režiséra Steena Agra se odehrává v České republice a hrají v něm čeští herci - mimo jiné Anna Geislerová a Karel Roden. Film vstupuje do kin 1. prosince a dnes byl představen v Praze.  
foto z filmu Sklapni a zastřel mě
foto z filmu Sklapni a zastřel mě | Foto: Aktuálně.cz

Příběh filmu je prostý (možná až příliš): na dovolenou do Prahy přijíždí Angličan Colin (Andy Nyman) se svou manželkou. Ta záhy nešťastnou náhodou umírá, její smrt Colinem otřese a chce se také zabít. Pomocníky se mu stávají dva Češi - Karel (Karel Roden) a jeho náročná žena Líba (Anna Geislerová). Přes Colinovo odhodlání se ani po několika pokusech jeho smrt nedaří, zato přibývá mrtvol kolem. Důležitou roli ve filmu hraje jeden otrávený český ovocný knedlík, pes ve svérázném postroji a také konzerva kuřecí polévky

Sklapni a zastřel mě je britským filmem, v němž jsou české reálie nahlíženy z britského úhlu pohledu. To znamená, že tu je Česká republika vykreslena jako chudá, byrokracií prolezlá země, v níž jezdí starými škodovkami svérázně hrdí lidé, kteří pronášejí věty typu "Češi nechybují" či "Na všechno je formulář". Je tu několik opravdu vtipných scén, celkově je ale děj trochu řídký. Přesto film působí suverénněji než většina českých komedií tohoto typu, což je mimo jiné zásluha sympatického, dojemného hlavního hrdiny, který tu je středobodem všeho dění.

Režisér filmu Steen Agro ke svému dílu říká: "Vpouštím obyčejné postavy do neobyčejných situací a pozoruji jak se s tím poperou. Také jsem chtěl natočit film na celkem ponuré téma sebevraždy ale podat to pozitivním způsobem. Vlastně to vůbec není příběh o smrti, jde spíš o to, jak se vyrovnat se svým osudem a vědět, jak dál pokračovat životem."

 

Právě se děje

Další zprávy