Britové viděli nový díl Harryho Pottera

ČTK, MaM
18. 11. 2005 18:00
Londýn - Už dnes dopoledne mohli první zájemci v Británii vidět čtvrté filmové pokračování dobrodružství čarodějného učně s názvem Harry Potter a Ohnivý pohár.
Foto: Aktuálně.cz

V Česku půjde do distribuce 8. prosince. Jistým zklamáním mohlo být pro mnohé dětské diváky, že do hlediště smějí kvůli britské klasifikaci 12A pouze v doprovodu někoho dospělého. Nicméně povětšinou pochvalná kritika se v anglosaských zemích shoduje, že nový Harry Potter je strašidelnější než předchozí díly.

Slavnostní premiéru měl snímek v Odeonu na londýnském Leicesterském náměstí 6. listopadu. Ta ale byla jen pro zvané, takže na představení se mohly podívat pouze děti celebrit. Na první uvedení nových Potterových dobrodružství vzala své potomky např. Madonna, i když se pak přiznala, že nečetla jediný díl o příhodách čarodějnického učně.

Předchozí filmové verze slavné knihy vydělaly 1,35 miliardy liber (přes 50 miliard korun) a všichni jsou si jistí, že kasovním úspěchem bude také nový díl a to i přesto, že někteří kritici ho nepřijali zcela příznivě. Film uvedený do kin v dostatečné blízkosti Vánoc doprovází tradiční dávka hraček a dalších druhů pokušení, o nichž výrobci doufají, že si je děti budou přát pod stromeček, a "značka" Harry Potter bude vydělávat další peníze.

Osobitý přístup zvolila jedna hospůdka v hrabství Shropshire, která v souvislosti s Harrym Potterem nabízí něco zdarma. Tento víkend tam všichni hosté do 12 let, pokud mají první jméno Harry nebo druhé Potter, dostanou zvláštní ohnivý dezert ve speciálním poháru.

 

Právě se děje

Další zprávy