Borat si nedá pokoj. Píše cestopis

kul, Reuters
25. 5. 2007 10:30
Kazaši se dozví o USA, Američané o Kazachstánu
Foto: Reuters

New York - Fiktivní reportér Borat, jenž nadzvedl ze židle kazašskou vládu a pobavil přitom celý svět, se chystá na další provokaci.

Jak oznámilo nakladatelství Flying Dolphin Press, britský herec Sacha Baron Cohen, autor a představitel Borata, pro ně píše knihu. Zážitky a zkušenosti, které rasistický sexista a xenofob Borat sesbíral na cestě po Spojených státech, vyjdou jako cestopis.

Čtěte vše o Cohenovi a jeho filmu: Speciál - Borat už je tady

Kniha, jejíž vydání je plánováno na podzim, bude mít dvě části. V té první Borat poradí Kazachům, jak se chovat za velkou louží, v druhé části Američanům a dalším obyvatelům západního světa vysvětlí, čeho se mají v Kazachstánu vyvarovat, a co si naopak užít.

Nakladatelství doufá, že kniha bude mít stejný úspěch, jako měl pseudodokument Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Foto: Reuters

Ve snímku premiérovaném přesně loni na festivalu v Cannes se Cohen v novinářské identitě vydal mezi americké politiky, do místních rodin a pokoušel si koupit zbraň i automobil, aby pak Američany ukázal jako homofobní válečníky a antisemitské klerikány.

Borat se překvapivě stal celosvětovým hitem s tržbou 250 milionů dolarů a kromě protestních diplomatických nót i terčem pro mnohé podivíny: mladíci autory filmu žalovali, že je při natáčení nutili pít alkohol, Turek Mahir Cagri zase o sobě prohlašoval, že Cohen mu boratovskou identitu ukradl.

Snímek byl nominován na Oscara za adaptovaný scénář a sám Cohen vyhrál Zlatý Globus jako nejlepší komediální herec. Hrdinou jeho příštího snímku má být Bruno, rakouský homosexuální módní redaktor, další z provokativních identit pětatřicetiletého herce.

 

Právě se děje

Další zprávy