Borat jede do Kazachstánu. Konečně!

BBC, Hej
19. 10. 2006 18:00
Londýn - Jeden z nejvyšších představitelů Kazachstánu pozval do své vlasti asi nejznámějšího zástupce země. Burana Borata.

"Rád bych pana Cohena pozval k nám. Může se tam dozvědět plno věcí," řekl náměstek ministra zahraničí Kazachstánu Rakhat Aliyev místní tiskové agentuře na adresu komika Sachy Barona Cohena.

Ten ve svých skečích i v novém filmu v roli Borata charakterizuje Kazachy jako národ misogynů, rasistů a antisemitů. Pořádá se tu například židobraní, obce mají své obecní znásilňovače, muži tu souloží se svými dcerami, sestrami i domácím zvířectvem.

Aliyev řekl, že Cohen by mohl zjistit, že "ženy řídí auta, víno se vyrábí z hroznů a Židé mohou chodit do synagog".

Cohen je ve svých mystifikacích neoblomný. Když si na něj stěžoval u příležitosti nedávné návštěvy kazašského prezidenta Nazarbajeva v USA kazašský diplomat, označil ho za podvodníka a ostudu národa.

V USA má snímek Borat premiéru 3. listopadu, do českých kin vstoupí o 20 dní později pod názvem Borat: Nakoukání do americké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Vidlácký kazašský reportér se v něm se svým tlustým producentem vydává zmrzlinářským vozem na cestu po Spojených státech za svou láskou Pamelou Andersonovou.

Sebou vláčí krom živé slepice také lahvičku cikánských slzí proti nemoci AIDS, svatební pytel, medvěda na ochranu před Židy a pytlík pohlavních chlupů.

Podle Aliyeva by se Cohenův hrdina neměl brát příliš vážně: "Rozumím tomu, že city mnoha lidí jsou tou Cohenovou show dotčené," řekl Aliyev. "Ale měli bychom mít smysl pro humor a respektovat svobodu slova jiných lidí," dodal.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Někteří Kazaši se ale se slovy svého čelného představitele příliš neshodují. Největší kazašský řetězec kin Otau už v září oznámil, že Borata rozhodně nebude promítat. "Myslíme si, že ten film je útočný, lživý a nesmyslný," řekl agentuře Reuters manažer Ruslan Sultanov.

"Je škoda, že někteří Američané věří tomu, co ve filmu vidí," dodal. Kazachstán už také zrušil Cohenovu webovou stránku www.borat.kz Cohen ji ale bryskně nahradil stránkou www.borat.tv.

České stránky filmu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy