Batman bude proti terminátorům bojovat se Ženou ve vodě

kul
6. 6. 2008 16:40
Čtvrtý díl série bude v Česku v červnu 2009

Los Angeles - Takřka přesně za rok vstoupí do českých kin Terminátor 4. Po boku Christiana Balea, vůdce vzpoury proti nadvládě strojů, ale nebude oproti plánům stát v roli jeho manželky Kate Connorové francouzská herečka Charlotte Gainsbourgová.

Podle zpráv ze štábu ji při natáčení - které už pátý týden probíhá v americkém státě Nové Mexiko - nahradila Bryce Dallas Howardová, která hrála ve třetím Spider-Manovi nebo titulní roli ve dvou filmech M. Nighta Shyamalana, Vesnici a Ženě ve vodě. Na jaře pak dokončila natáčení filmu The Loss of a Teardrop Diamond podle dlouho zapomenutého scénáře Tennessee Williamse.

Terminator
Terminator | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Terminátor má nového nepřítele: stávku herců

Důvodem jsou obavy ze stávky herců, kterým vyprší 30. června kolektivní smlouvy sproducenty. I když to zatím nevypadá na opakování protestu scenáristů, produkce filmu se samozřejmě jistí.

Kdyby se herecký cech přece jen zapřel a do vyjednání nového kontraktu se nepracovalo, mohlo by se pak natáčení snímku Terminator Salvation: The Future Begins dostat časově do kolize s dalším projektem Gainsburgové, francouzskou komedií, do níž je obsazena.

Žena ve vodě
Žena ve vodě | Foto: WarnerBros

Producenti pořád tají, jestli se v čtyřce aspoň mihne ikona celé série - zlý a pak hodný kyborg T-800 v podání nynějšího kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Dosavadní tři filmy líčily zrození, dětství a dospívání Johna Connora. Arnie vyslaný z budoucnosti, které vládnou stroje ze Skynetu, se ho snažil nejprve zabít, v dalších dílech ho naopak - přeprogramován povstalci - chránil před zlým strojem.

Čtyřka s rozpočtem 150 milionů se už má odehrávat po Soudném dni - „v budoucnosti", do které se Connor v podání nové battmanovské hvězdy v časovém paradoxu nikdy neměl dostat. Jako nový Terminátor - ať už hodný nebo opět zlý - se má objevit čím dál víc se prosazující Josh Brolin; ale zákulisní informace pořád nikdo nepotvrdil.

Sci-fi akční thriller režíruje McG, jehož filmografii dominují Charlieho andílci.  Na oficiálním blogu z natáčení prozrazuje, že film se odehrává v době, kdy stroje ze Skynetu začaly přetvářet z „ohavného terminátora T-600" Arnieho osmistovku.

Tři dosavadní filmy
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Tři dosavadní filmy

Dosavadní tři filmy líčily zrození, dětství a dospívání Johna Connora. Stroje z budoucnosti vědí, že se stane vůdcem hnutí odporu a mesiášem zbytků přežívajícího lidstva; proto se jej snaží s pomocí cestování strojem času zpětně zlikvidovat. V prvním díle z roku 1984 byl z budoucnosti poslán model T-800 neboli Arnold Schwarzenegger, aby zabil Johnovu budoucí matku Sáru Connorovou. Té však pomůže Connorův spolubojovník Kyle Reese, který rovněž přicestoval z budoucnosti.

Connor si tak v časovém paradoxu vybral v budoucnosti nejen zachránce své matky, ale i svého otce. Trilogie tento paradox nikdy dále nevysvětluje. V druhém díle z roku 1991 je Johnu Connorovi dvanáct a jeho matka je zavřená v blázinci. Oba se je nyní snaží zabít nový model T-1000, lidští rebelové tentokrát jako ochránce pošlou přeprogramovaný starý model T-800.

V třetím díle z roku 2003 je Johnu Connorovi  dvacet a zažije vzpouru strojů, kdy vojenský počítač Skynet rozjede vyhlazovací akci proti lidstvu. Čtvrtý díl se má kompletně odehrávat v budoucnosti a bude vyprávět o boji proti strojům. Johna Connora by měl po Edwardu Furlongovi z dvojky a Nicku Stahlovi z trojky ztvárnit stále populárnější Christian Bale, známý momentálně nejvíce díky hlavní roli v nově rozjeté batmanovské sérii.

„Na vodě hlídkují hydroboti, další stroje vozí lidské zajatce, které Skynet užívá jako pokusné krysy, a létající roboti ze vzduchu sledují svět, ve kterém není ani stopa po vzpouře," popisuje.

A také prozrazuje svoje jméno, o kterém moc lidí neví. Narodil se jako Joseph McGinty Nichol a zkratkou se podepisoval už od školy - takže prý nejde o žádnou hollywoodskou ani hip-hopovou přezdívku. A i když mu to vysvětlení připadá dosti chabé, zavedené jméno, jež mu je obchodní značkou, už měnit nebude.

Výsledný film by měl do světových kin přijít v květnu příštího roku. Falcon uvede do českých film Terminator Salvation: The Future Begins 4. června 2009. Pokud tedy případná stávka nebude mít větší dopady, než si kdo umí představit.

Terminátor je každopádně jedna z mála velkoprodukcí, která začaly točit tak blízko k 30. červnu; a vědí, že do konce měsíce film rozhodně nedokončí.

Především první dva díly Terminátora v režii Jamese Camerona se do historie zapsaly jako stylotvorné snímky. Určily pravidla žánru a sloužily jako barometr schopností trikových studií.

Kultovní postavení si vybudoval hlavně druhý díl: výjevy s roztékajícím se Terminátorem se staly jednou z ikonických scén 90. let a dočkaly se řady parodických citací.

 

Právě se děje

Další zprávy