Nový Altman vyvolává staré zlaté časy

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 2. 2006 15:00
Berlinale - Na Berlinale představil svůj nový film A Prairie Home Companion slavný režisér Robert Altman.

Přijetí filmu náročným berlínským publikem bylo více než vřelé, a snímek je tak jedním z prvních favoritů boje o Zlatého Medvěda, hlavní cenu berlínského festivalu. Nový Altmanův film vypráví o rozhlasové show, které hrozí zrušení.

Snímek, další Altmanova studie prostředí - už klasicky - prostřihává mezi zákulisím, kde hrdinové vzpomínají na staré dobré časy, přehrávají vinylové desky, líčí se a odpočívají, a studiem, kde dominuje hudba, především coutry a folk.

Film napsal Garrison Keillor, skutečný průvodce titulního programu, který každý týden poslouchaly miliony posluchačů; Keillor si také ve snímku zahrál sama sebe.

Nabízí se určité srovnání s Altmanovým Gosford Parkem - obrazem odcházejícího života anglické šlechty i historicky ukotvenou drobnoukresbou charakterů  těch, kteží žili "nad schody i pod schody".

Anebo ještě spíše s jedním z nejslavnějších Altmanových filmů Nashville, ve kterém zní podobná hudba ap ohybují se podobné, lehce bizarní countryové figurky.

Meryl Streepová a její filmová sestra Lily Tomlinová tu hrají country zpěvačky, které při svých vystoupeních "mají srdce na dlani", zatímco Woody Harrelson a jeho zpívající partner John C. Reilly pobuřují se svými oplzlými kovbojskými vtípky.

Dalšími hvězdami filmu jsou Kevin Kline jako soukromý detektiv v chandlerovském stylu a Virginia Madsenová coby tajemný anděl s neznámým posláním...

Podle Streepové je film právě připomínkou nevinných "starých zlatých" amerických časů. "Keillor stvořil svět, který nás vrací do dětství - do našeho amerického dětství," prohlásila herečka po včerejší premiéře filmu na Berlinale.

Altman byl během dlouhé kariéry celkem sedmkrát nominován na Oscara, nikdy ale sošku nevyhrál. Letos však získá čestného Oscara za celoživotní dílo.  "Jsem velmi šťastný a pyšný, že letos tu cenu dostanu. Lepší cenu si ani nedovedu představit. Pro mne je cennější ocenění celé mé práce, ne jen několika věcí," říká režisér

O Robertu Altmanovi si více přečtěte ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy