Americká kina o víkendu byla oázou pro večerní rande

Kamil Fila Kamil Fila
13. 4. 2010 7:30
Komedie Date Night by mohla být nová klasika
Foto: Fox

Los Angeles - Televizní komici Tina Feyová a Steve Carell proslavení show Saturday Night Live kralovali o uplynulém víkendu i v amerických kinech s filmem Date Night.

Nenáročná romantická komedie s kriminální zápletkou nakonec překonala i 3D akční fantasy Souboj Titánů z minulého měsíce. Až do posledních víkendových hodin nebylo jasné, který film utržil víc, nakonec o fous vyhrála Date Night s 27, 1 miliony dolarů, zatímco Titáni měli „jenom" 26, 9 milionu. V zámoří však zvítězili snadno, z 31 zemí nasbírali 119, 2 milionů dolarů.

Foto: Fox

Doma měla Date Night ulehčenou pozici tím, že kromě příšerného náboženského kýče Letters to God (Dopisy Bohu), jenž se ukázal být i strašlivým propadákem, nebyla žádná další velká premiéra, jen filmy z minulých týdnů jako Jak vycvičit draka či Alenka v říši divů, tedy samé 3D trháky pro děti a náctileté.

Date Night nakonec těžila z toho, že přiláká na herce středního věku i podobně staré publikum. A povíkendové statistiky to potvrzují: více než 60 procent návštěvníků této komedie bylo starších 25 let a byli téměř rovnoměrně rozloženi na muže a ženy - tj. chodilo se téměř zásadně v páru.

Film se navíc nejen chodilo, ale také se líbil, což nejsou nutně vždy stejné parametry. V v angloamerickém vyšlo téměř 70 procent kladných recenzí a např.  mezi uživateli Mezinárodní filmové databáze, mezi nimiž je většina „obyčejných diváků" , dostal snímek průměrnou známku 7, 2 bodu z 10 možných. Přičemž ženám se líbí o něco víc než mužům a nejlépe jej hodnotí ženy ve věku hlavní hrdinky, a naopak nejhůře muži ve věku hlavního hrdiny - z čehož vyplývá, že muž je v příběhu dost za hlupáka.

 
30 Rock
30 Rock | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Prima Cool ukáže, jak se dělá zábava ve Studiu 30 Rock

Zápletka se točí kolem středostavovského páru, jemuž se konečně podaří zbavit se na sobotu dětí a vyrazit si ven do města. Zde ovšem nedostanou stůl v restauraci a nakonec si nadrzo přivlastní rezervaci někoho jiného. Jenomže tím se dostanou do špinavé mafiánské hry, jsou svými spolustolovníky považováni za někoho jiného a začne jim jít o život. Kromě Feyové (která se proslavila i sitcomem 30 Rock) a Carella si ve snímku zahráli i Mark Wahlberg, James Franco či Mark Ruffalo.

Podle recenzentů Date Night přesně naplňuje svůj název - je to výborný film na večerní rande. Humor filmu není oplzlý a zbytečně laciný a těží hlavně z pokerově chladných tváří obou herců, kteří svým postavám vtiskli zábavnou chladnokrevnost, s níž reagují na nebezpečné situace.

Foto: Fox

Jak napsal recenzent David Kaplan ze stránky Kaplan vs. Kaplan: „Date Night je jeden z těch malých klenotů, které za 20 let budou vysílat všechny televize v nočním programu znovu a znovu".

Přestože většina kritiků film chválí, objevují se i drobné pochybnosti. Jak poznamenala například Susan Grangerová z SSG Syndicate: „Je zřejmé, že Feyová a Carell by mohli být mnohem zábavnější, kdyby improvizovali", na což navazuje její kolega Widgett Walls ze stránky Needcoffee.com: „Raději bych se díval na vystřižené záběry z tohoto filmu, které vidíme na konci v titulcích."

David Edelstein z New York Magazine zase poznamenal: „Ve třech nebo čtyřech scénách chytnou herci správný rytmus, ale jinak je střih hala bala. Shawn Levy není režisér, který by dokázal podpořit rytmus hereckých výkonů." 

Což je ostatně hořká pravda: mezi recenzenty je Shawn Levy se svými snímky Líbánky, Dvanáct do tuctu, Růžový panter či Noc v muzeu 1 a 2 jedním z největších otloukánků. Vyčítá se mu právě jeho průměrnost a nenápaditost a platí za synonymum režiséra, který sice dělá úspěšné filmy, ale nikdo si je moc nepamatuje, protože na nich není nic zapamatovatelného.

Date Night toto prokletí možná zlomí. V českých kinech se však o jejích kvalitách přesvědčíme maximálně se zpožděním. Unie filmových distributorů zatím neuvádí datum oficiální premiéry, byť se dá očekávat, že se snímku některý ze zdejších distributorů ujme.

 

Právě se děje

Další zprávy