Američané mají Svatého z 11. září

Reuters, Hej
9. 5. 2006 16:30
New York - Nový filmový dokument prohlašuje za svatého Mychala Judgeho, kněze newyorských hasičů, který zemřel ve WTC po útocích z 11. září 2001.

Římskokatolický proces svatořečení je komplikovaný a může trvat desetiletí. Podle režiséra Glenna Holstena je však jeho film Svatý z 11. září (The Saint of 9/11) osobnější výpovědí o tom, co člověka činí svatým. "Předpoklady svatosti jsou pro mne být pravdivý sám k sobě a řadit druhé lidi nad sebe," říká.

Judge je jednou z nejznámějších obětí útoků. Osmašedesátiletý františkánský mnich následoval své "ovečky" do Severní věže Světového obchodního centra, kde také zemřel.

 "Sledoval jsem životní cestu, po které Mychal kráčel," vysvětluje režisér. Film ukazuje Judgeho a jeho práci - mezi Iry v Severním Irsku, mezi závislými alkoholiky, požárníky i v gay komunitě.

Svatý z 11. září
Svatý z 11. září | Foto: Aktuálně.cz

Sám Judge byl homosexuál a vyléčený alkoholik; snímek produkovala společnost za rovná práva a příležitosti gayů. "Je oslavován za to, jak zemřel. Ale vykonal mnohem víc než jen to," prohlásil na premiéře filmu kritik Andrew Sullivan

Film připomíná i Judgeovu práci s příbuznými obětí ze ztroskotaného letu TWA 800, ke kterému došlo v roce 1996 nad Atlantikem. Dotýká se i jeho osobního boje či  "malých gest", jímž bylo třeba darování kabátu bezdomovci.

"Působil na lidi svým obyčejným, a přitom zásadovým postojem," dodává Brendan Fay, dlouholetý Judgeův přítel a producent filmu. Ten také doufá, že film definitivně ukončí diskuse nad Judgeovou sexuální orientací.

Svatý z 11. září
Svatý z 11. září | Foto: Aktuálně.cz

Gene Robinson, první biskup episkopální církve, který přiznal homosexuální orientaci, řekl před premiérou agentuře Reuters, že mu Judgeův boj byl blízký.

Tři roky režisér Glenn Holsten sbíral materiál, Judgeovy výroky i texty a dělal rozhovory. Svou poctu knězi původně nazval Můj Mychal, až později název změnil na Svatý z 11. září. Komentář k filmu namluvil herec Ian McKellan.

Svatý z 11. září měl premiéru na právě skončeném filmovém festivalu Tribeca, který vznikl právě proto, aby oživil Manhattan po teroristických útocích. Na Tribece se představilo i několik dalších filmů s tematikou 11. září (například film Let číslo 93).

 

Právě se děje

Další zprávy