1 + 4 + 8 =13. Napůl šťastné číslo pro příznivce hororů

Roman Gazdík
18. 10. 2007 11:00
Do kin přišla adaptace povídky Stephena Kinga
Foto: palace pictures

Recenze Ten pokoj se oficiálně nachází ve čtrnáctém patře, ale třinácté patro v newyorském hotelu Dolphin chybí. Pokoj má číslo 1408. Hotel je na 2245 Lexington Street. K prvnímu úmrtí zde došlo roku 1912. Součet číslic dává vždy dohromady cifru třináct. Pokoj 1408 je prokletý. Těch úmrtí tam bylo 56.

Mike Enslin (John Cusack) je bývalý talentovaný spisovatel, který nikdy nepřekročil vlastní stín; po kvalitním, ale neúspěšném prvním románu se rozhodl věnovat braku. Ačkoliv nevěří ani v posmrtný život, ani na duchy, objíždí proslavená strašidelná místa a vytváří o nich paperbackové bestsellery.

Kroky ho zavedou i do hotelu Dolphin, jehož manažer (Samuel L. Jackson) se ho snaží od pronájmu nechvalně proslulého pokoje 1408 odradit. Pokoj má totiž nejen hroznou minulost, ale dokáže otevřít i temné komory v duši příchozího. Vítejte v nejnovější, výročně sté adaptaci Stephena Kinga.

Charizmatický hoteliér nebo zakuklený psychopat?
Charizmatický hoteliér nebo zakuklený psychopat? | Foto: palace pictures

1408 je napůl dobrý film. Přesně napůl: jeho první půlka je dobrá, druhá půlka špatná. Ze začátku pracuje s náznaky a úspěšně buduje děsivou atmosféru. Uhrančivý hoteliér, dům jako labyrint a střídmé ukázky temných schopností pokoje jsou kombinovány s inteligentní střihovou skladbou, která diváka udrží napjatého.  

V průběhu však zjistíme, že se švédský režisér Mikael Håfström (ještě ve Švédsku natočil nehororový, ale naprosto strhující film Zlo) bohužel vydal "zakázanoplanetovskou" cestou.

Americký snímek Zakázaná planeta (ve vážné roli se zde objevil mladý Leslie Nielsen) natočený v průběhu psychoanalytického boomu roku 1956 pojednával o tajemné oběžnici, na které vraždí zhmotnělé duševní nevědomí dávné civilizace.

Všechno to pěkně klape a i nás v roce 2007 může příjemně mrazit v zádech. Do té doby, než se nám nevědomí ukáže a zjistíme, že je to takový přerostlý animovaný kocour. V tom okamžiku je děsivá atmosféra pryč. Pokud točíme horor a máme jen kocoura, nesmíme ho totiž za žádnou cenu ukazovat.

Noc v pokoji pokládá jisté existenciální otázky
Noc v pokoji pokládá jisté existenciální otázky | Foto: palace pictures

Ve druhé polovině film 1408 bohužel kocoura z klobouku vytáhne a snaží se ukázat, co všechno pokoj dovede. Náš antihrdina toho ale moc neumí; a čím víc pokoj běsní, tím méně strachu v divákovi snímek vyvolává. Napadlo vás například, že to nejděsivější, s čím se kdy můžete setkat, je velký mráz nebo hodně vody? A taky obrovský nepořádek, za který by vás maminka rozhodně nepochválila!

Film se od poloviny také stává čím dál méně nápaditým. Divák není tabula rasa a ví, že v kině obvykle posedí mezi 90 a 120 minutami. Když tak do konce zbývá ještě nejméně čtyřicet minut a Mike Enslin se začne pokoušet různými cestami dostat z pokoje ven, je nám jasné, že se mu to jen tak nepodaří. 

Problém ani tak není v tom, že ven leze, ale že filmaři nepřišli na jiné řešení než předvídatelné "zeď nemá konce" nebo "větrací šachty nemají konce". Úplným skokem víry je pak "kalifornská etuda" těsně před závěrem, která - podobně jako zlí dělňasové zcela konkrétně - rozbije už tak dost rozvolněnou dramaturgickou kostru.

Stejně otravná jsou také typicky hollywoodská témata mrtvého dítěte, rozbitého manželství a postupného znovunavazování zpřetrhaných pout. Příznačné je, že v Kingově povídce se nic takového nevyskytuje. Jako kdyby v lidské duši neexistovali existencionálnější běsové, se kterými by si to mohl Mike Enslin na férovku rozdat.

V pokoji je opravdu HROZNÁ zima
V pokoji je opravdu HROZNÁ zima | Foto: palace pictures

Pitomou druhou část nicméně vyvažuje působivá poslední scéna přetočená na základě odmítavých reakcí zkušebních diváků. Původní konec byl totiž sice sympaticky pesimistický, ale divácky dost neuspokojivý.

Závěr je dokonce tak dobrý, že dokáže výrazně vylepšit i výsledný dojem. Konec horor, všechno horor...

Když jsem se pak vypotácel z kina, cítil jsem se jako přetažený kladivem a díval se na svět dlouhé minuty novýma očima. Nakonec jsem zabloudil na důvěrně známých místech. Může tohle způsobit špatný snímek? Myslím, že ne.

PS: Případný zájemce se s původním zakončením  - stejně jako s několika (důvodně) vystřiženými scénami - má možnost seznámit na americkém DVD filmu.

Pokoj 1408, USA 2007. Režie Mikael Håfström, scénář Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski,
hrají John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack, Tony Shalhoub a další. 94 minut, distribuce Palace Pictures. Premiéra 11. října 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy