Fanoušky v Trutnově osvěží unikátní solární sprchy

Pavel Baroch
17. 8. 2007 11:20
Mobilní sprchy Made in Greenpeace dorazily do Česka
Pojízdné solární sprchy Greenpeace
Pojízdné solární sprchy Greenpeace | Foto: Greenpeace

Trutnov - Na hudebním festivalu v Trutnově, kde v pátek odpolende začíná hlavní program, se poprvé v Česku představí solární sprchy Made in Greenpeace. Základem mobilní sprchy je deset solárních kolektorů, které ohřívají vodu na mytí.

"Návstěvníci letošního ročníku trutnovského festivalu jako vůbec první lidé v České republice mají možnost vyzkoušet tuto ekologickou technologii na vlastní kůži a posoudit její účinnost i v klimaticky ne právě optimálních podmínkách," řekla Lucie Jakešová, koordinátorka dobrovolnického týmu české pobočky Greenpeace.

Organizace solárními sprchami propaguje alternativní zdroje energie. Osvěžovací vůz se zatím představil na letních festivalech v Maďarsku a na Slovensku a měl velký úspěch.

Paprsky zahřejí vodu až na 80 stupňů

Obě tyto země mají největší podíl na výrobě solárních sprch. Slovensko dodalo deset slunečních kolektorů, Maďarsko ostatní zařízení.

Fronta před solární sprchou
Fronta před solární sprchou | Foto: Greenpeace

Voda zahřátá na 70 až 80 stupňů Celsia je skladována v 800litrovém zásobníku. S pomocí moderního elektronického systému se horká voda mísí se studenou tak, aby se výsledná teplota pohybovala v rozmezí 25 až 30 stupňů a mohla být rozvedena do tří kabin.

Také světlo v kabinkách je ekologicky čisté. Je totiž napájeno z fotovoltaických článků, které mění sluneční energii na elektrickou. "Sprcha je energeticky naprosto soběstačná," dodala Lucie Jakešová z české kanceláře Greenpeace.

Voda je teplá, i když je pod mrakem

Greenpeace slibují, že se lidé budou moci osprchovat v teplé vodě, i když bude pod mrakem. "Pokud slunce nesvítí, jako je tomu právě v těchto dnech, nejde o žádnou fatální překážku," tvrdí Jakešová.

Účinnost slunečních kolektorů na ohřev vody i fotovoltaických článků na výrobu elektřiny sice výrězně klesá, tento stav je ovšem možné překlenout až na několik dní akumulací energie v tepelném zásobníku, respektive v elektrické baterii.

Greenpeace připomněli, že slunce poskytuje 10 000krát více energie, než kolik lidstvo dokáže využít.

 

Právě se děje

Další zprávy