Dny evropského filmu zahájí Královská aféra

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 2. 2012 13:30
Devatenáctý ročník opět nabídne oscarové uchazeče
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dny evropského filmu, které se letos uskuteční už podevatenácté, nabídnou přes 40 snímků z více než 25 evropských států. Od 12. do 19. dubna je budou hostit pražská kina Světozor a Lucerna, a pak tradičně i Brno.

Ozvěny této akce se uskuteční v Boskovicích, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou, Veselí nad Moravou, Ostravě a Olomouci.

Podle dramaturga Zdeňka Blahy se diváci mohou v sekci Národní liga opět těšit na výběr evropských filmů z aktuálních kandidátů na oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film. Přehlídka nabídne i sekci se snímky nominovanými na cenu Evropského parlamentu - LUX Prize - a také sekci věnovanou aktuálnímu tématu Evropské komise, jímž je pro letošní rok aktivní přístup ke stáří a stárnutí.

Chybět nebude ani v loňském roce představená hudební sekce Film&Music přinášející evropské hudební filmy, a to nejen dokumentární.

Zahajovacím snímkem Dnů evropského filmu bude koprodukční historický film Královská aféra, který vznikal i v Česku a právě se uchází o Zlatého lva pro nejlepší film na Berlinale.

Ve spolupráci s MEDIA Desk Czech Republic nabídnou Dny evropského filmu novou zvláštní sekci s filmovými projekty, které v minulosti čerpaly finanční podporu z programu MEDIA. Bude to deset snímků z let 2002 až 2011.

"Letos uplyne deset let od vstupu České republiky do tohoto programu, který podporuje nejen vznik nových evropských filmů, ale i jejich distribuci a uvádění v kinech. Diváci tak budou moci znovu vidět filmy, které už v kinech nejsou - například snímek Manderlay Larse von Triera nebo Muže bez minulosti Akiho Kaurismäkiho," uvedla ředitelka programu v České republice Daniela Staníková.

 

Právě se děje

Další zprávy