Německý divadelní časopis ocenil Schimmelpfennigovo drama

DPA
22. 8. 2024 14:31
Německý divadelní časopis ocenil Schimmelpfennigovo drama

Divadlem roku byl v prestižní německé anketě Theater heute vyhlášen hamburský Deutsches Schauspielhaus. Podle agentury DPA to vyplynulo z hlasování 46 kritiků ve stejnojmenném odborném časopisu. "Je to nejen stvrzení toho, co děláme a co milujeme, ale také závazek dělat do budoucna ještě lepší divadlo a zvyšovat laťku," reagovala intendantka Karin Beier, která hamburskou scénu vede od sezony 2013/2014.

Herečkou roku kritici vyhlásili třiačtyřicetiletou Linu Beckmann za výkon v monodramatu Laios, druhé části antické pentalogie, jíž napsal současný německý dramatik Roland Schimmelpfennig. Vypráví o thébském králi Láiovi, kterého zabije jeho syn Oidipus.

V hamburském divadle měl Laios premiéru vloni právě v režii Karin Beier a kritici Theater heute jej nyní vyhlásili nejen nejlepší původní hrou, ale také inscenací roku. O tento titul se už nicméně dělí s projektem Die Hundekot-Attacke v divadle Theaterhaus Jena. Ten inspirovala skutečná kauza hojně propíraná německými médii, kdy známý choreograf Marco Goecke vloni na premiéře své opery napadl přední německou kritičku a rozmazal jí po obličeji psí výkaly.

 

Právě se děje

Další zprávy