Zlínské divadlo využilo krejčovských dílen, začíná šít roušky

ČTK ČTK
16. 3. 2020 12:52
Městské divadlo Zlín ve svých dílnách začalo vyrábět bavlněné roušky. Prvních 500 bude hotovo ve středu. Divadlo je šije podle doporučeného vzoru z hustě tkané bavlny z vlastních zásob.
Městské divadlo Zlín ve svých dílnách začalo vyrábět roušky.
Městské divadlo Zlín ve svých dílnách začalo vyrábět roušky. | Foto: ČTK

"Do výroby je zapojeno pět pracovníků našich krejčovských dílen. S přípravnými pracemi a následným balením pak pomáhají dvě garderobky a dvě rekvizitářky," popisuje umělecko-technický ředitel Milan Houžva.

Prvních 500 roušek bude hotovo ve středu.
Prvních 500 roušek bude hotovo ve středu. | Foto: ČTK

Sterilizace hotových roušek je zajištěna ve zlínské krajské nemocnici, která má o roušky také zájem. "Primárně šijeme pro ty, kteří to nejvíce potřebují - lékaře, sestry, prodavače a samozřejmě také pro naše zaměstnance. Dále se nám ozývají z různých center sociálních služeb, kde se také budeme snažit rychle pomoci. Nejsme ale bohužel schopni saturovat potřeby jednotlivců, kteří nám volají a píší," doplňuje ředitel divadla Petr Michálek.

Na výzvu divadla, zveřejněnou na sociálních sítích, reagovala spousta lidí. "Lidé nám nabízí materiál a také osobní pomoc při šití ústenek. Je škoda nechat tuto energii nevyužitou. V tuto chvíli pracujeme na vytvoření koordinační skupiny na Facebooku Městského divadla Zlín pro všechny zájemce, kteří chtějí roušky šít doma. Věříme, že i toto je potřebná aktivita a koordinovaná pomoc bude smysluplněji využitá tam, kde je jí třeba," doplňuje Michálek.

Lidé mohou na vrátnici divadla nechat materiál na výrobu roušek. "Ozvali se nám i zástupci jedné firmy, která rozjíždí výrobu nanotextilie, a mají zájem nám tento materiál dodávat. V tom případě bychom šili roušky ještě účinnější," líčí Michálek.

Hodnota jedné roušky ušité ze zásob divadla se pohybuje okolo 14 korun, divadlo je bude distribuovat zdarma. "Nedovedu si představit, že bychom v tuto chvíli jednali s někým o nějaké prodejní ceně. Za nás je teď nejdůležitější ten hlavní apel: Noste roušky - chráníte sebe i ostatní," uzavírá ředitel.

Ve Zlínském kraji je dosud 20 potvrzených případů nákazy koronavirem.

 

Právě se děje

Další zprávy