Pro 100 lidí se hrát nevyplatí. Většina divadel ani po rozvolnění pravidel neotevře

ČTK ČTK
1. 5. 2020 16:44
Většina pražských divadel 11. května neotevře. Nová vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, jim podle jejich zástupců nepomůže.
Na snímku je pražské Divadlo Viola.
Na snímku je pražské Divadlo Viola. | Foto: Divadlo Viola

Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude od 11. května smět jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu, a to navíc s rozestupy mezi diváky.

Za takových podmínek se nevyplatí hrát ani pražskému Národnímu divadlu. "Hrát pro takto malý počet diváků by jen prohlubovalo ekonomické ztráty. Těšíme se na návrat k normálnímu životu," říká mluvčí divadla Tomáš Staněk.

Podle něj první česká scéna od 4. května otvírá pokladny a spouští předprodej na příští sezonu. Zkoušky všech uměleckých souborů zahájí prozatím ve zvláštním režimu. Divadlo se připravuje na nejbližší premiéry, které jsou přeložené na začátek sezony.

Otevřít 11. května se nevyplatí ani malým scénám, jakou je třeba komorní Divadlo Viola. "Diváci v klasickém divadelním uspořádání musí sedět ob řadu a v každé obsazené řadě vždy dva vedle sebe, a pak místo volné. Takže v našem případě 76 míst děleno dvěma je 38 a z toho minus třetina je nějakých 25. Možná 30 míst bychom v tomhle režimu mohli mít, ale to je z hlediska honorářů, výdajů za energie a všeho nerentabilní. Vzhledem ke dvěma předchozím měsícům karantény to nepůjde," vysvětluje ředitel Violy Robert Tamchyna.

Také Divadlo Na Fidlovačce již do konce sezony, ani v rámci nového ustanovení vlády, nezačne hrát. "Bohužel, při kapacitě 100 osob se nezaplatí náklady na uváděné představení," říká mluvčí divadla Claudia Nasli.

Rovněž majitel Divadla Kalich Michal Kocourek míní, že limit do 100 míst pro jeho scénu nic neřeší. "Za takových podmínek by pro nás bylo každé představení silně ztrátové, což si jako nedotované divadlo nemůžeme dovolit. Nicméně doufáme, že až se prokáže, že lidé v hledištích nepředstavují za dodržování hygienických podmínek žádnou katastrofu, dojde k dalšímu navýšení povolené kapacity a letní scény na vzduchu budou smět fungovat za ještě velkorysejších podmínek než vnitřní hlediště," podotýká Kocourek.

Otevřít se nechystají ani Divadlo na Vinohradech a Ungelt. Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka 25. května naopak plánuje zprovoznění divadelního prostoru Jatka78. Premiéra nového projektu Kaleidoskop se má uskutečnit 8. června. "Do divadla Jatka78 bychom na konci května chtěli vpustit tolik diváků, kolik povolí aktuální opatření proti šíření koronaviru," prohlašuje principál Rostislav Novák mladší.

Vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar v pátek připustil, že některým divadlům se při limitu 100 diváků nevyplatí otevřít. "Ale vycházíme z toho, že ta pravidla musí být čitelná, mít logiku a být férová. Kdybychom kinům povolili jen 100 a divadlům povolili 300, tak by to férové nebylo," argumentuje.

Do divadel se vrátíme možná až v září. Mít omezený počet diváků je ekonomicky nereálné, řešíme, jak být lidem blíž, říká principál Cirku La Putyka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy