Divadlo Minor povede Jan Jirků, nahradí dlouholetého ředitele Pecháčka

ČTK ČTK
14. 6. 2024 11:35
Divadlo Minor povede Jan Jirků, nahradí dlouholetého ředitele Pecháčka

Pražské Divadlo Minor, které se zaměřuje na hry pro děti a mládež, od 1. září povede Jan Jirků. Vystřídá dlouholetého ředitele Zdeňka Pecháčka, jenž byl ve funkci od října 1998. Oznámil to zřizovatel scény, jímž je pražský magistrát.

Divadelní a televizní režisér Jirků s Minorem spolupracuje dlouhodobě, působil tu jako umělecký šéf, než roku 2006 odešel režírovat zejména do České televize. Pravidelně se však do Minoru vracel. V roce 2022 společně s Jakubem Kopeckým získal Cenu divadelních novin za inscenaci Bratři naděje, která dětem ukázala první světovou válku a nastínila roli československých legionářů. Letos měla premiéru jím režírovaná Válka profesora Klamma.

Podle Jana Jirků se děti a rodiče mohou těšit na další průlety fantazií a dobrodružstvím. "Hlavní myšlenkou, kterou jsem v projektu obhajoval, bylo 'udržet divadlo ve výšce a v letu'," popisuje budoucí šéf. "Vzhledem k tomu, že všechny z divadla znám dlouho a vím, jak jsou fajn a jak jim na Divadle Minor záleží, těším se na tu práci," dodává.

Minor sídlící v pražské Vodičkově ulici patří k nejúspěšnějším loutkovým scénám a divadlům pro mladé. Svými projekty se zavděčí dětem a zároveň neurazí rodiče. Představení mívá často vyprodaná. Pozornost těch nejmenších divadlo přitahuje rozmanitými styly, originální výtvarnou a hudební složkou. Minor funguje od roku 1950, současný název získal po sametové revoluci.

 

Právě se děje

Další zprávy