Diváci Jednoho světa volí retardované punkery z Finska

Kultura Kultura
13. 3. 2013 17:22
Punkový syndrom získal diváckou cenu Jednoho světa 2013
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dokument Punkový syndrom režisérů Jukky Kärkkäinena a Jani-Petteri Passiho byl nejpopulárnějším filmem 15. ročníku festivalu Jeden svět a získal Diváckou cenu Bageterie Boulevard.

Punkový syndrom získal v diváckém hlasování nejlepší známku, a to 1,30. Na druhém místě těsně skončil snímek Na sever od slunce (1,31), následovaný filmem Věra 68 (1,39).

Snímek je živelným portrétem finské punkové kapely Pertti Kurrikka's Name Day, jejíž čtyři členové žijí život naplno i přes své mentální hendikepy. "Na Punkovém syndromu je nejlepší, jak dokáže vykreslit zábavný portrét čtveřice retardovaných pankáčů a zároveň právě skrze tu spontánní radost a energii postihnout tak závažné téma jakým je důstojnost handicapovaných a navíc být i komentářem k tomu, jaké hodnoty v sobě nese punk," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Čtěte recenzi Punkového syndromu
Ale kluci říkají, že punk je tohle!

Dva nejlépe hodnocené filmy může publikum Jednoho světa dnes vidět v kině Světozor:

Na sever od slunce bude promítán od 16:00 ve velkém sále, na stejném místě následuje od 17:15 Punkový syndrom.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Čtěte také
Jeden svět vyhrál "gangsterský" Způsob zabíjení

Divácká cena je udílena za podpory generálního partnera festivalu Bageterie Boulevard. Součástí hlasovacích lístků rozdávaných divákům a divačkám byl kupón na bagetu z Bageterie Boulevard, za kterou mohl každý zaplatit „tolik, kolik snese" - a to přímo do pokladniček, jejichž výtěžek následně podpoří zahraniční projekty společnosti Člověk v tísni. „Tato kampaň bude měřítkem tolerance českého publika. Jsme opravdu zvědaví, kolik toho lidé na dobročinné účely snesou," prohlásil před zahájením festivalu Petr Cichoň, majitel značky Bageterie Boulevard.

Sčítání prvních zapečetěných pokladniček proběhlo v úterý 12. března, kompletní výsledky sbírkové kampaně budou známy až po skončení pražské části Jednoho světa. Již nyní je zřejmé, že oproti loňskému roku si z kina do Bageterie Boulevard přišlo pro bagetu o deset procent lidí více, což je přes pětadvacet tisíc zákazníků. Z odhadů personálu v bageteriích zatím vyplývá, že průměrný příspěvek na jeden kupón dosahoval zhruba 23 korun. Sbírka pokračuje i při regionální části festivalu v Liberci, Plzni a Hradci Králové. Předpokládaná celková „snesená" částka se tak může pohybovat kolem 750 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy