Ale kluci říkají, že punk je tohle!

Tomáš Stejskal
10. 3. 2013 19:29
Ostrá hudba, tvrdá gesta a problémy postižených ve filmu Punkový syndrom
Punkový syndrom
Punkový syndrom | Foto: Jeden svět

Recenze - Je to poněkud nechtěná souvislost, ale v současné české kotlině působí úvodní titulky finského dokumentu o mentálně postižených punkerech velmi zvláštním dojmem.

Úvodní titulková sekvence snímku Punkový syndrom představuje čtyři svérázné muzikanty po vzoru syrových hudebních dokumentů a pokaždé, když na nás vykoukne růžové jméno, jehož typografie odkazuje k Sex Pistols, nemůžeme si nevzpomenout na starého knížepána, který se tu podobným logem pyšnil v uplynulých měsících. 

A přiznejme si to na rovinu, ať už má Karel naše sympatie či nikoli, finští handicapovaní hudebníci jsou každým coulem větší pankáči než český monarcha. Byť problémy s výslovností mají podobné, pokud bychom si chtěli dělat trošku nekorektní legraci.

Punkový syndrom
Punkový syndrom | Foto: Aktuálně.cz

Anarchie ve Finsku

Perrti, Kari, Toni a Sami sice žijí v chráněném bydlení a mají tak trochu svůj svět, to jim nicméně nebrání, aby si osvojili potřebné tři akordy (vlastně jim často naprosto stačí dva) a vrátili filosofii punkové hudby její pravý náboj. Punk vznikl jako životní styl a postoj ke světu, vymezoval se mimo jiné proti do sebe zahleděnému art rocku a jeho nekonečným kytarovým sólům, chtěl ukázat hudbu jako nástroj, který je k dispozici komukoli. Není potřeba virtuozita, ale pouze přesvědčení.

Perrti Kurikka's Name Day stojí čistě na textech, které si nesmělý Perrti píše do svého deníčku a jednoduché kytarové riffy, o nichž se členové kapely hádají, že by mohly být ještě jednodušší, v sobě nesou punkovou říznost i naprosto autentické sdělení. Hned úvodní záběr ukazuje všechny čtyři muzikanty, jak sedí a přemítají, že patří k tomu nejlepšímu ve Finsku, i když ještě nic nenahráli.

Hned další obraz ukazuje bubeníka Kariho, jak si ulevuje před koncertem, s kalhotami u kolen a když ho jeho asistent upozorňuje, že je na čase jít na podium a ať si nezapomene umýt ruce, Kari následně vychází vítězoslavně z toalety a říká: „Byl jsem na záchodě a neumyl jsem si ruce. A teď vám zahraje Perrti Kurrika's Name Day. Na mým tričku se píše Perkele!" No prostě čistokrevná anarchie ve Finsku.

Punkový syndrom
Punkový syndrom | Foto: Aktuálně.cz

Na Punkovém syndromu je nejlepší, jak dokáže vykreslit zábavný portrét čtveřice retardovaných pankáčů a zároveň právě skrze tu spontánní radost a energii postihnout tak závažné téma jakým je důstojnost handicapovaných a navíc být i komentářem k tomu, jaké hodnoty v sobě nese punk.

Pedikúristi stojej za hovno

Pro členy Perrtiho kapely punk rozhodně není politickou hudbou, naopak odkazuje k nejširšímu možnému uchopení punkových postojů: punková revolta se tu zcela jasně vymezuje proti negativistickým interpretacím a ukazuje, že estetika vztyčeného prostředníčku neztělesňuje nenávist vůči světu, ale pouze radikální nespokojenost s jeho negativními aspekty.

Foto: Aktuálně.cz

Pankáčům je vlastní komunitní smýšlení i vzájemný respekt a tuto soudržnost lze jistě pozorovat i v undergroundových hudebních klubech navzdory tělům zmítajícím se v pogo tanci, ale pozoruhodně si ji uvědomíme právě při sledování tohoto dokumentu.

Muzikanti tu zpívají: „Chci jen kapku respektu a rovnosti, abych moh žít, chci jen kapku respektu a důstojnosti…," klidně by to mohlo být motto nejen jejich životů, ale i punkové hudby. Jde totiž o vyjádření každé menšiny, která se musí potýkat s předsudky většiny.

Je až dojemné pozorovat, jak hrdinové hrají ostrou hudbu a občas dělají tvrdá gesta a přitom se musejí potýkat s vlastním postižením, s výkyvy nálad a zcela banálními problémy. Většina z nich se odráží jak v dokumentu, tak v jejich hudbě. „Perrti je postiženej a nemůže pít kafe, Perrti je postiženej a nemůže rozjet disco mejdan, Perrti má vadu řeči a nemůže pít kafe…," zní jeden z refrénů a podobně jako všichni umělci se tu snaží i Perrti vyjádřit své životní pocity. Pokud je dnes slovo autenticita ošemetné i v těch nejundergroundovějších oblastech umění, tady je plně na místě.

Punkový syndrom
Punkový syndrom | Foto: Jeden svět

Není těžké užívat si údernou punkovou hudbu a přitom se dojmout nad pravdivostí životních postojů, které z ní čiší. Osobně hlasuji pro to, aby song „Pedikúristi stojej za hovno" byl pasován na nejpravdivější text roku.

Je dobře, že klíčovou sekci festivalu Jeden svět Bojíte se snášet? reprezentují i takovéto dokumenty. Filmy, které dokáží sdělit spoustu věcí, aniž by příliš křičely. I když tento dokument vlastně řve fest. Dokáže vykřičet do světa zcela hmatatelný pocit člověka, který „nechce žít v chráněném bydlení, ale radši v bombovém krytu" i ryze punkový refrén „nesnáším parlament, nesnáším tenhle svět." Není v tom však zášť, pouze upřímnost.

Když pozorujeme, jak mladí němečtí androši pogují na úderný refrén „Nejsem normální", napadne nás, že pravý étos punku přežívá někde úplně jinde než v destrukci. Radost a tolerance totiž není slovo, které patří pouze hipíkům.

 

Jeden svět 2013 promítá film Punkový syndrom:

10.03. / 19:15  Lucerna
11.03. / 18:00  Světozor malý sál

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy