"Dětské Cannes" opět ovládli Seveřané

Adam Junek
2. 6. 2006 20:00
Zlín - Udeřila osmá hodina večerní a namísto dětských diváků nastoupili na červený koberec před Velkým kinem ve Zlíně tvůrci snímků pro děti a mládež.

Vyvrcholil tak 46. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež a během galavečera se rozdalo patnáct cen. Svou nadvládu nad dětskou kinematografií opět potvrdili severští filmaři.

Zlatý střevíček, hlavní cenu zlínského festivalu, za nejlepší hraný film pro mládež si odnesl dánský snímek Jednou budem dál režiséra Nielse Arden Opleva. Příběh z konce 60. let s odkazy na Beatles i Martina Luthera Kinga o fyzickém násilí ve školách a generační vzpouře, která k dospívání patří, zaujal nejen hlavní porotu, ale také diváky, kteří mu přiřkli svou cenu, i speciální porotu FICC, která uděluje Cenu Dona Quijota za odvážný počin.

Ticho - vítěz kategorie hraných filmů Visegrádu
Ticho - vítěz kategorie hraných filmů Visegrádu | Foto: Aktuálně.cz

Dalším zástupcem severské kinematografie, který si ze Zlína odváží cenu, je norské Tommyho inferno.Už v předešlých ročnících Skandinávci triumfovaly. Loni to byl s několika cenami švédský snímek Pitomých čtrnáct o znásilnění nezletilé dívky. O rok dříve se zase Zlatým střevíčkem ozdobil titul Silný jako lev švédského režiséra Menneho Lidwalla.

"U nás se točí mnohem více dětských filmů než jinde. Jenom ve Švédsku tak čtyři ročně a celá Skandinávie jich vyprodukuje okolo dvanácti. Mezi nimi pak tři čtyři opravdu kvalitní vždycky najdete," vysvětloval loni ve Zlíně Lennart Ström, šéf dětského festivalu v Malmö.

Infobox

CENY FESTIVALU

  • Nejlepší animovaný film: Kreslený film (Pál Tóth, Maďarsko)
  • Nejlepší hraný film pro děti: Blázni (Martin Koolhven, Nizozemí)
  • Nejlepší hraný film pro děti a mládež: Jednou budem dál (Niels Arden Oplev, Dánsko)
  • Cena města Zlína: Xiaoyaninpříběh (Fang Gangliang, Čína)
  • Cena Miloše Macourka: Skleníkový efekt (Valerij Achadov, Rusko)
  • Cena Hermíny Týrlové: Maestro (Géza M. Tóth, Maďarsko)
  • Nejlepší hraný film pro děti (dětská porota): : Blázni (Martin Koolhven, Nizozemí)
  • Nejlepší hraný film pro mládež (dětská porota): Tommyho inferno (Ove Raymond Gyldenas, Norsko)
  • Cena Evropa (pro nejlepší evropský debut): Láska + nenávist (Domonic Savage, Velká Británie)
  • Cena ministra kultury (nejlepší film zemí Visegradu): Ticho (Zuzana Liová, Slovensko)
  • Ceny za celoživotní dílo: Karel Smyczek, Götz George a Maximillian Schell

Dodal, že se skandinávským tvůrcům daří také vhodně volit témata. "Zaměřují se na tu tenkou hranici přechodu mezi dětstvím a dospělostí, období vzdoru a hledání pozice ve společnosti. Zároveň nenabízejí řešení, ale pohnou mládež k přemýšlení, v tom je jejich úspěch," tvrdil Ström.

Ostatně Seveřané si nemohou stěžovat ani na podporu od státu. Jen ve Švédsku má filmový institut  roční rozpočet okolo 22 milionů švédských korun (asi 72 milionů korun českých) a zhruba čtvrtina jde právě tvůrcům pro děti.

Letos byl na festivalu vyhrazen největší prostor ruské tvorbě; ta zde měla "svůj den". Loni na sebe výrazně upozornila, když si Zlatý střevíček za animovaný film odnesl Obchod s hudbou režisérky Sofie Kravtsovové. Raritkou 45. ročníku pak byl první tatarský film Kuktau (Nebeská hora), který vyhrál v soutěži evropských debutů.

Fotografie z nových dílů seriálu Jen počkej, zajíci
Fotografie z nových dílů seriálu Jen počkej, zajíci | Foto: MFF Zlín

Podle stejné logiky by příští rok mohl zlínský festival zvláštní den vyhradit asijské, případně pouze čínské kinematografii. Na festivalu se objevilo až nezvykle mnoho snímků z této oblasti; čínský snímek Xiaoyanin příběh si také odnesl zvláštní cenu města Zlína.

Snad největší atrakcí letošního ročníku, jehož se zúčastnilo 410 filmů z 35 zemí a na nějž přijelo 31 delegací ze třinácti zemí, byl ruský režisér Alexej Kotěnočkin mladší a nové díly kultovního seriálu Jen počkej, Zajíci!, které si ve Zlíně odbyly svou světovou premiéru.

A aby nebyl porušen kolorit zlínského filmového klání, i tentokrát se na závěr strhnul souboj výtvarných hvězd. Ty tu tradičně soupeří o to, čí výtvarně pojatá filmová klapka se vydraží za vyšší cenu. Letos byla za nejvyšší cenu - 80 tisíc korun - prodána klapka Bratři v triku od Zdeňka Milera. Celkový výtěžek činí 1 849 500 korun a putuje tradičně na konto Filmové školy ve Zlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy