Depp vyloupil pokladny zámořských kin

ČTK, Reuters, gra
10. 7. 2006 13:00
New York - Druhý díl Pirátů z Karibiku zlomil dosavadní kasovní rekordy. Během prvního víkendu vydělal v Severní Americe 132 milionů dolarů.
Foto: Reuters

Jeden z předpokládaných letních blockbusterů, který má vrátit americké diváky do kin, tak za první tři dny promítání překonal o víc než 17 milionů dosavadní nejvýnosnější filmový start, který patřil v roce 2002 premiéře Spidermana.

Snímek navazující na hit roku 2003 s názvem Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly se stal také prvním filmem s kasovním úspěchem přes 100 milionů dolarů během dvou dnů.

A už v pátek vydělala Truhla mrtvého muže 55,5 milionu dolarů, což je zase vůbec největší výdělek za jediný den v historii filmového průmyslu. Loňský trhák Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, držitel dosavadního rekordu, vydělal za stejný čas o pět a půl milionu dolarů méně.

"Jsou to ohromující čísla," komentoval úspěch filmu Chuck Viane, šéf distribuce studia Disney. "Věděli jsme, že bude skvělý, ale nikdo netušil, že se stane součástí módního pirátského fenoménu. To mu nejvíc pomohlo."

Foto: Reuters

"Proslýchalo se, že jestli Piráti nepřekonají hranici 100 milionu, bude to znamenat selhání," říká producent Jerry Bruckheimer, producent prvních i druhých Pirátů, ale i takových hitů  jako Armageddon.

Sám prý v takový úspěch zpočátku nevěřil. Očekával, že noví Piráti se přiblíží hitu letošního jara, Šifře mistra Leonarda, která během prvního víkendu vydělala 77 milionu dolarů.

Největší podíl na úspěchu filmu - opět jej režíroval Gore Verbinski - odborníci přičítají Johnnymu Deppovi. "Má takový divácký ohlas, jaký jsme neviděli už léta," tvrdí analytik filmové distribuce Chad Hartigan.

Foto: Reuters

Navzdory producentům pojal Depp už v prvním dílu postavu Jacka Sparrowa jako praštěného, přihlouple se usmívajícího a trochu zženštilého piráta. Po přijetí úvodního snímku už na něho šéfové studia naléhali, aby v Truhle mrtvého muže a v chystaném třetím pokračování tento charakter ještě prohloubil.

Depp "vytvořil postavu, podle níž se lidé chtějí oblékat a vůbec být jako ona", ocenil kreaci třiačtyřicetiletého herce Chuck Viane. "Nemohou se ho nabažit."

První díl se rozjížděl pomaleji, za první víkend vydělal 47 milionů dolarů, zato nové pokračování už připlulo do kin na vlně obrovské pirátománie,  připomíná americký tisk. Obchodníci s nebývalým úspěchem prodávají cokoli od triček po nádobí s pirátským znakem lebky a zkřížených hnátů.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Při znovuotevření atrakcí s tématem karibských pirátů v kalifornském Disneylandu stálo minulé pondělí ve frontě 4500 návštěvníků, z nichž někteří prý čekali až 31 hodin.

V českých kinech se Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže objeví počátkem srpna, na Slovensku bude mít film premiéru už koncem července. Třetí díl pirátů s podtitulem Na konci světa by měl do americké distribuce vstoupit příští rok 25. května; nyní už je v produkční fázi.

 

Právě se děje

Další zprávy