Začíná festival Das Filmfest. Nabídne jiný pohled na Alžbětu Bavorskou

ČTK ČTK
18. 10. 2023 16:29
Téměř tři desítky hraných i dokumentárních filmů z Německa, Rakouska a Švýcarska uvede do českých kin Das Filmfest, který začíná tento čtvrtek 19. října. Snímky se zabývají gangy na berlínském sídlišti, homosexualitou v rakouské armádě, tréninkovou dřinou lyžařů v Alpách či umělcem Oskarem Kokoschkou.
Festival zahájí drama Sisi a já. Na snímku z něj jsou herečky Sandra Hüller a Susanne Wolff, která do Prahy přijede.
Festival zahájí drama Sisi a já. Na snímku z něj jsou herečky Sandra Hüller a Susanne Wolff, která do Prahy přijede. | Foto: Bernd Spauke

Letošní 17. ročník se koná v pražských biografech Lucerna a Atlas, v brněnském kině Art a olomouckém sále Mozarteum Arcidiecézního muzea. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Dění v Lucerně zahájí německé drama Sisi a já, které dle organizátorů svérázně převypravuje příběh císařovny Alžběty Bavorské. Ta žila v letech 1837 až 1898. "Projekci filmu, který již získal mnoho ocenění, bude osobně přítomna představitelka hlavní role Susanne Wolff," říká Klára Arpa ze spolupořádajícího Goethe-institutu.

Dalšími hosty se stanou německá kameramanka, režisérka a scenáristka Birgit Möller nebo švýcarský režisér Hans Steinbichler. Několik filmů tu bude mít českou distribuční premiéru či předpremiéru. Jedná se například o snímky Alma a Oskar nebo Celý život distribuční společnosti Cinemart, rodinný titul Víkendoví rebelové firmy Bioscop a Ohnivě červená obloha mezinárodního distributora Vertigo International.

Pořadatelé program rozdělili do několika sekcí. Pod hlavičkou Das Filmfest Spezial uvádějí historické velkofilmy, literární adaptace, snímky podle skutečných událostí i nezávislá díla. Sem patří například Slunce a beton od režiséra Davida Wnendta, které diváky zavede na sluncem rozpálené berlínské sídliště Gropiusstadt, na okraj města i společnosti. Film získal bavorskou cenu za scénář i kameru.

Další sekce se jmenuje Die goldenen Jahre. Její hrdiny spojuje touha najít odvahu a začít si plnit své sny nebo se vymanit z dobových konvencí. Jako v případě snímku Alma a Oskar od Dietera Bernera. Ten nechává nahlédnout do milostného vztahu mezi na svou dobu emancipovanou Almou Mahlerovou a malířem Oskarem Kokoschkou.

Na snímku z filmu Alma a Oskar jsou Emily Cox a Valentin Postlmayr.
Na snímku z filmu Alma a Oskar jsou Emily Cox a Valentin Postlmayr. | Foto: Alamode Film

Nezkrotná příroda nejvyššího evropského pohoří zastává významnou úlohu v hraných i dokumentárních filmech ze sekce Alpy, má láska. Festival uvede mimo jiné minimalistický příběh Leona Schwittera nazvaný Úkryt.

V sekci Die Doku soustředí Das Filmfest každoročně i aktuální dokumentární tvorbu. Nabídne například snímek Claudie Müller nazvaný Elfriede Jelinek - Jazyk urvaný ze řetězu, autentický portrét jedné z nejdiskutovanějších žijících rakouských spisovatelek. Držitelce Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek je 76 let.

Rodiny s dětmi v Bio Junior Festival pozve na prázdninové dobrodružství Kde je lama, tam je drama režiséra Martina Plura či Víkendové rebely režiséra Marca Rothemunda.

 

Právě se děje

Další zprávy