Co je pravda? Napoví výstava britských realistů v Rudolfinu

Co je pravda? Napoví výstava britských realistů v Rudolfinu
Glenn Brown: The Happiness in One's Pocket, 2012. Olej na desce. 225 x 180 cm. Brown si hodně "půjčuje" od starých i moderních malířů a sochařů. Ve výsledném tvaru ovšem brutálně a nemilosrdně, motivy taví až k hranici pitvoření.
Glenn Brown: The Aesthetic Poor (for Tim Buckley) after John Martin. 2002
Jake and Dinos Chapman: One Day You Will No Longer Be Loved XVII, 2008. Olej na plátně. 53.6 x 42 cm. Přemalovaný konvenční starý portrét, který byl zřejmě koupený na aukci nebo ve vetešnictví. Pod tahy štětce Chapmanových se mění jako obraz Doriana Graye.
Marie Harnett: Gatsby (Tears), 2012. Soubor deseti rámovaných kreseb tužkou na papíře. 4.45 x 10.7 cm. Harnettová často překresluje filmové záběry z hollywoodských filmů, záběry s tvářemi známých filmových hvězd. Tentokrát si vybrala Velkého Gatsbyho, který bude mít premiéru v příštím roce.
Foto: Galerie Rudolfinum
Kultura Kultura
14. 10. 2012 16:11

Výstava Beyond Reality v Galerii Rudolfinum se pokouší odpovědět mimo jiné na otázky, co je obraz a co realita, je-li realitou obraz nebo je realitou to, co vidíme. Výstava dává podle kurátora Petra Nedomy také možnost nahlédnout na způsoby uchopování reality platné v současné malbě a odpovídá i na to, odkud umělci čerpají své náměty i jaké jsou technologie malby. Výstava potrvá do 30. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy