Český národní symfonický orchestr připomene 25 let od prvního českého uvedení muzikálu Bídníci

Hana Slívová Hana Slívová
3. 10. 2017 13:25
Český národní symfonický orchestr připomene na speciálním večeru Proms Gala muzikál Les Misérables neboli Bídníci, který měl Praze premiéru před 25 lety. Inscenace podle románu Viktora Huga zahájila v roce 1992 český muzikálový boom, jehož součástí se stal Dracula, Jesus Christ Superstar, Fantom opery nebo Johanka z Arku.
Video: YouTube / Yustos Anthony

Během koncertu u příležitosti 25 let od uvedení muzikálu Bídníci se 10. října v pražském Foru Karlín představí pět držitelů Ceny Thálie a hosté z pražských i brněnských divadel.

Bídníci

  • Neboli Les Misérables - francouzský muzikál podle předlohy knihy Victora Huga. Hudbu k muzikálu složil Claude-Michel Schönberg, libreto Alain Boublil.
  • Premiéru měl v roce 1980 v Paříži. V České repubice se hrál poprvé v roce 1992. Šlo o kopii londýnské verze, který měla premiéru v roce 1985. O libreto se postaral Zdeněk Borovec.
  • Od té doby se Bídníci v Praze i Brně hráli ještě několikrát v nových nastudováních.

První Bídníci se v České republice uváděli v roce 1992 v Divadle na Vinohradech, hráli v nich například Jiří Korn, Helena Vondráčková nebo Petra Janů. V hlavní roli alternovali Karel Černoch a Jan Ježek. Právě jeho účast zmiňuje výkonný producent Proms Gala Janis Sidovský.

"V bloku muzikálu Bídníci vystoupí také Jan Ježek, původní herec postavy Jeana Valjeana z první české inscenace. Právě on zpíval skladbu Slyš tu píseň zástupů s dalšími šestnácti představiteli Valjeana při londýnském výročním koncertu Bídníků v roce 1998." Píseň si můžete poslechnout v horní části článku. 

Za Bídníky se představí ještě Hana Holišová, Monika Absolonová, Tereza Mátlová, Marián Vojtko či Michaela Nosková. 

Sólisty doprovodí padesátičlenný smíšený sbor, který zčásti tvoří členové původní sestavy českých Bídníků. Večer oddiriguje Marcello Rotta, italský hlavní hostující dirigent Českého národního symfonického orchestru.

Vedle Bídníků zazní v Karlíně také skladby z představení Jesus Christ Superstar, Dracula, Evita, Fantom opery, Chicago, Hair, Johanka z Arku nebo West Side Story.

Slavnou árii Memory z muzikálu Cats zahraje na trubku šéf Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. 

 

Právě se děje

Další zprávy