Cenu Tony pro nejlepší divadelní hru získalo Stereophonic o rockové kapele

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 6. 2024 8:01
Americkou divadelní cenu Tony pro nejlepší hru získalo Stereophonic, které napsal David Adjmi a vypráví o bouřlivém nahrávání alba fiktivní rockovou kapelou. Inscenace získala 13 nominací, což je dosud nejvíce v historii tohoto ocenění udělovaného od roku 1947. Nejlepším muzikálem se stali The Outsiders, informovala agentura AP.
David Adjmi, autor vítězné inscenace Stereophonic, s cenou za nejlepší hru.
David Adjmi, autor vítězné inscenace Stereophonic, s cenou za nejlepší hru. | Foto: Reuters

Stejný počet nominací letos obdržel i takzvaný jukebox muzikál Hell's Kitchen s písněmi zpěvačky Alicie Keys, který proměnil jen dvě - mimo jiné cenu Tony pro nejlepší muzikálovou herečku.

Divadelní hra Stereophonic se odehrává v 70. letech minulého století v kalifornském nahrávacím studiu. A podle AP jde o "hypernaturalistickou meditaci" o umělecké spolupráci, v níž se mísí ega, kompromisy a radost. Tvůrci si v noci na pondělí z ceremoniálu v New Yorku odnesli pět cen, včetně té za nejlepší činoherní režii pro Daniela Aukina.

Cenu Tony, pojmenovanou po americké herečce Mary Antoinette Perry přezdívané Tony, za nejlepší režii muzikálu dostala letos Danya Taymor za muzikál The Outsiders, který je adaptací stejnojmenného románu ze 60. let minulého století americké spisovatelky Susan Eloise Hinton. Tento muzikál měl 12 nominací, proměnil čtyři.

Cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli v činohře si odnáší Jeremy Strong za ztvárnění postavy v dramatu Nepřítel lidu norského autora Henrika Ibsena. Pro Stronga, který proslul jako hvězda seriálu Boj o moc, jde o první cenu Tony. Sarah Paulson si odnesla ocenění pro nejlepší činoherní herečku za postavu v rodinném dramatu Appropriate, které z osmi nominací proměnilo tři.

 

Právě se děje

Další zprávy