Vznikne protiváha Magnesie Litery. Literární časopisy zakládají novou cenu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 6. 2024 11:03
Zástupci českých literárních časopisů založili Cenu literární kritiky. Udělovat ji hodlají od příštího roku za poezii a prózu. Slavnostní vyhlášení prvního ročníku se uskuteční začátkem března 2025 v pražském Centru současného umění Dox. Vítěz vedle finanční odměny obdrží originální artefakt od sochaře Krištofa Kintery.
Předsedkyně nově založeného spolku Blanka Činátlová (druhá zleva) na snímku z březnové diskuse časopisů Host a A2.
Předsedkyně nově založeného spolku Blanka Činátlová (druhá zleva) na snímku z březnové diskuse časopisů Host a A2. | Foto: Nicolas Kourek

Cenu budou provázet veřejné debaty porot, které mají zviditelnit myšlení o literatuře. Ocenění udělí nově založený Spolek literární kritiky, sdružující časopisy A2, Host, Souvislosti, revue Prostor a Tvar. Informovala o tom předsedkyně spolku, sama literární kritička Blanka Činátlová.

"V českém literárním prostředí dlouhodobě chyběla protiváha spíše ceremoniální Magnesie Litery," říká Jan Němec, šéfredaktor časopisu Host. "Zatímco v hudbě, filmu i divadle ceny kritiky existují, v literatuře máme hlavně nejrůznější ankety," dodává.

Úkolem nejznámějších výročních knižních cen Magnesia Litera je podle jejich organizátorů propagovat kvalitní literaturu bez ohledu na žánr. Litera je udělována od roku 2002, aktuálně čelí kritice poté, co právě časopis Tvar otiskl nelichotivě vyznívající deníkové zápisky porotkyně Olgy Słowik týkající se příprav posledního ročníku.

Pořadatel Litery Pavel Mandys reagoval na Facebooku. "Vyčítá mně a obecně produkci Magnesie Litery neprofesionalitu. Možná má svým způsobem pravdu. Nicméně kdyby si vše prostudovala opravdu profesionální eventová agentura, asi by ocenila, jak s malými náklady a tak trochu na koleně dokážeme zprodukovat tak velkou akci," reagoval Mandys.

Nově založená Cena literární kritiky na tuto kauzu reaguje jen částečně. O nápadu poprvé v březnu hovořil literární kritik Ondřej Nezbeda na debatě v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd.

Jednu z debat bude hostit festival Fall v Centru současného umění Dox. Snímek z loňského ročníku.
Jednu z debat bude hostit festival Fall v Centru současného umění Dox. Snímek z loňského ročníku. | Foto: Jan Slavík

"Spojilo se několik literárních časopisů s tím, že založíme Cenu literární kritiky. Bude mít formu několika veřejných diskusí, kdy se kritici budou o knihách bavit, budou mít za úkol psát delší texty, v nichž vyjasní svá kritéria a pozice. Ambice jsou dvě, zaprvé vrátit diskusi o knihách do veřejného prostoru a zadruhé zrušit tribalismus mezi jednotlivými literárními skupinami a začít vzájemně spolupracovat," řekl tehdy Nezbeda.

Zatímco Magnesia Litera je udílena i za publicistiku, naučnou literaturu či třeba humoristiku, nové ocenění bude rozlišovat pouze prózu a poezii. "Cena literární kritiky nemá být na rozdíl od Magnesie Litery knižní, ale v užším slova smyslu literární cena, proto jsme se rozhodli udělovat ji pouze ve dvou hlavních kategoriích. Naším cílem bylo vytvořit přehledné ocenění, které nesrovnává jablka s hruškami," vysvětluje předsedkyně spolku Blanka Činátlová.

Kategorie budou mít oddělené pětičlenné poroty, do nichž jednotlivé časopisy nominují své zástupce. Úkolem porotců je pak nejen sledovat, co daný rok vychází, ale také o tom veřejně diskutovat a psát kritické či přímo programní texty. Ze tří nominovaných titulů v každé kategorii vítěze určí širší kritická kolegia, dvaceti- až třicetičlenná, opět sestavená zvlášť pro poezii a prózu. Účast v těchto kolegiích je otevřená všem, kdo pravidelně kriticky reflektují literární dění.

Předsedkyní pořádajícího spolku je Blanka Činátlová z časopisu A2. Ve výboru ceny dále zasedají šéfredaktorka revue Prostor Marina V. Šternová, šéfredaktor A2 Lukáš Rychetský, šéfredaktor Hostu Jan Němec, šéfredaktor Souvislostí Martin Valášek a šéfredaktor Tvaru Jan M. Heller.

První veřejné debaty se uskuteční již letos na podzim, a to na festivalu Fall v pražském Centru současného umění Dox a na Tabooku v Táboře. "V budoucnu chceme diskuse pořádat také v různých univerzitních městech. Jedním z cílů ceny je zviditelnit samotnou kritiku, protože literatura se bez myšlení o sobě sama neobejde," doplňuje Heller.

Video: Vítězka Magnesie Litery mluví o své knize (15. 5. 2024)

Knihou roku na cenách Magnesia Litera se letos stala Hella od rusistky Aleny Machoninové. Ta byla minulý měsíc hostem pořadu Spotlight. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy