Bude žít Madonna s Robbiem Williamsem?

dkl
20. 2. 2007 14:00
Londýn - Sedmiletý boj o to, kdo bude vládnout hudebnímu průmyslu, jde do další fáze. Warner Music cítí svoji šanci.
Foto: Reuters

EMI, jedna z firem velké hudební čtyřky, údajně obdržela od konkurenční Warner Music nabídku na převzetí. Dva mogulové trhu spolu už sedm let bojují o to, který nakonec získá nadvládu nad tím druhým.

Warner má skvělou příležitost jít do protiútoku. EMI už podruhé v pěti týdnech varovala, že výsledky rozhodně nedosáhnou očekávání investorů. Tržby firmy letos budou zřejmě o patnáct procent nižší než před rokem; Severní Amerika přinesla dokonce o dvacet procent méně.

Foto: www.warnermusic.com

Přitom EMI má ve své stáji takové koně, jako je Norah Jones, Coldplay a Robbie Williams; právě jeho deska Rudebox se ale neprodává moc dobře. Warner Music může nabídnout Madonnu či Jamese Blunta.

Důvodem, proč se spojit právě teď, je i situace ostatních hráčů na trhu. Největší konkurent obou potenciálních snoubenců, který vznikl spojením Sony a BMG, má problémy s Evropským soudem. Dvůr po dvou letech, kdy firmy fungovaly společně, rozhodl, že fúze ohrožuje volnou konkurenci - a spojení povolené Evropskou komisí zrušil.

Warner se tedy snaží strhnout vítězství na svoji stranu. Přitom i spojení s EMI může narazit na stejný problém jako Sony s BMG. Nejde o malé peníze, v sázce je v přepočtu sto miliard korun.

Norah Jones
Norah Jones | Foto: Aktuálně.cz

První rozhovory o fúzi či převzetí vedly firmy již v roce 2000; bezvýsledně pokračovaly i v roce 2003. Minulý rok přinesl zajímavý vývoj: nabídku na převzetí té druhé předložily obě strany.  Stáhly je ale právě kvůli rozhodnutí soudu o Sony BMG.

Hudební producenti a vydavatelství se stále častěji snaží spojit ve větší a silnější skupiny, aby mohli lépe čelit "konkurenci" v podobě pirátského stahování hudby z internetu. Zároveň chtějí vyrovnat pokles prodeje klasických nosičů legální nabídkou hudby v v elektronické podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy