Foto: Ideál krásy a moderních svobodných žen. Brigitte Bardot psala i Havlovi

Brigitte Bardot ve filmu Pravda.
Svými názory a postoji odjakživa vyvolávala pozdvižení. Především ale krátkými sukněmi, rozpuštěnými vlasy a černými linkami kolem očí prosadila styl moderní svobodné ženy.
Po jejím vzoru ženy navlékaly modré džíny, pánské košile a přiléhavé kalhoty. Muži ji také kvůli jejím často hédonistickým filmovým rolím a na svou dobu totální absenci studu vnímali coby sexuální objekt. Ona se tomu ani zpětně nebránila. "Chtěla bych být dobrá herečka, ale to je nuda. Raději jsem sexy," prohlásila jednou.
Francouzská spisovatelka Marguerite Duras ji označila za "nepřiznanou tužbu mužského pokolení". Filozofka Simone de Beauvoir zase přirovnala Brigitte Bardot, která například ve vyzývavém koženém oblečení pózovala na motocyklu Harley Davidson, k "lokomotivě ženských dějin".
Po deseti letech na vrcholu jí však sláva přerostla přes hlavu. V září 1960, kdy měla na každém kroku v patách paparazzi a žila v neustálém stresu, se Brigitte Bardot pokusila o sebevraždu. Tou dobou už za sebou měla spoustu filmů, v nichž účinkovala se slavnými herci jako Alainem Delonem, Marcellem Mastroianniem nebo Jean-Paulem Belmondem (na fotografii). Zobrazit 30 fotografií
Foto: Han Productions
Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 1 hodinou
Ženy se v ní viděly, muži po ní toužili. Ideálem krásy 50. a 60. let minulého století se stala francouzská herečka a modelka Brigitte Bardot, která tuto sobotu slaví devadesátiny. Mladší generace ji znají jako bojovnici za práva zvířat, v rodné Francii pomohla prosadit zákon o milosrdnějším způsobu zabíjení na jatkách. Připomínáme její nejznámější role.
 

Právě se děje

Další zprávy