Jackson: Nenatočím Hobita, jde o peníze

mor
21. 11. 2006 15:15
Los Angeles - Režisér slavné trilogie Pán prstenů oznámil, že nemá zájem režírovat další tolkienovskou adaptaci, Hobita.
Foto: Aktuálně.cz

Peter Jackson se nechal slyšet, že pokud mu nebudou vyplaceny provize z prodeje trilogie na DVD, nebude se na filmovém zpracování další Tolkienovy knihy podílet. Reakce jeho příznivců na sebe nedaly dlouho čekat: rozhořčené e-maily se štosují v počítačích vedení společnosti New Line Cinema.

Foto: Aktuálně.cz

Jackson a jeho žena Fran Walshová vydali prohlášení, ve kterém přiznávají, jak velkou hořkost cítí z toho, že jim doposud nebyly společností New Line Cinema přislíbené honoráře a prémie vyplaceny.

Spor filmového studia a Jacksona tak skončí po jeho neúspěšných protestech u soudu. A nejde o zanedbatelné částky, Jackson se bude soudit o podíl z tržeb, které činí v přepočtu zhruba 6 miliard korun.

"Tahanice prý můžou skončit, pokud přislíbím účast na jejich novém ambiciózním projektu. Peníze jsou ale tím nejhorším důvodem, proč práci na filmu přijmout," říká Jackson a dodává: "Film je vášeň a ne byznys. Jedině vášeň udělá z filmu dobrý film. Ne peníze, o které jim jde především."

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí společnosti se k celé záležitosti dosud nevyjádřil. Vedení ovšem přiznalo, že je čas poohlédnout se po jiném režisérovi. Světovou premiéru má mít Hobit v průběhu roku 2009, uvádí filmový server IMDb.com.

Kniha J.R.R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a dějově  předchází slavnější a mohutnější trilogii, vydané poprvé mezi lety 1954 a 1955. Na její pompézní, nicméně jak se později ukázalo ne nevkusnou filmovou podobu se čekalo netrpělivě; i zapřísáhlí příznivci Froda Pytlíka nakonec uznali, že Jackson odvedl výbornou práci.

Trilogie Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále dostala celkem 17 Oscarů; 11 z nich připadlo na poslední díl této fantasy série.

 

Právě se děje

Další zprávy