Bestseller od Trumpova viceprezidentského kandidáta v Německu vydá jiné nakladatelství

28. 7. 2024 11:26
Bestseller od Trumpova viceprezidentského kandidáta v Německu vydá jiné nakladatelství

Berlínské nakladatelství Ullstein znovu nevydá německý překlad románu Americká elegie od spisovatele a senátora J. D. Vance, kterého si tento měsíc Donald Trump vybral jako svého viceprezidentského kandidáta. Informoval o tom týdeník Spiegel. Podle něj od Vancova jmenování celosvětově opět stoupají prodeje knihy, jež byla v Německu poprvé publikována roku 2017 a kterou někteří kritici označují za klíč k pochopení přehlížených, chudnoucích bělochů z průmyslového Středozápadu USA.

V Německu je próza vyprodaná. Poté, co si Trump vybral Vance, nakladatelství Ullstein vypovědělo licenční smlouvu a rozhodlo se nevyrobit dotisk. "V době vydání kniha cenným způsobem přispěla k pochopení rozkolu v americké společnosti. Teď ale její autor po Trumpově boku hlásá agresivní, demagogickou politiku vylučující druhé," zdůvodnil mluvčí nakladatelství, proč smlouvu neprodloužilo. V době vydání knihy Vance ještě Donalda Trumpa ostře kritizoval.

Němci se k Americké elegii přesto znovu dostanou, práva okamžitě získalo v roce 2019 založené mnichovské nakladatelství Yes Publishing. Německý překlad znovu zveřejní již 15. srpna. "Sáhli jsme po té knize, jakmile jsme se dozvěděli, že Ullstein nehodlá prodlužovat licenci," potvrdil šéf nakladatelství Oliver Kuhn.

V USA je momentálně Americká elegie v kategorii literatura faktu opět číslem 1 v žebříčku bestsellerů sestavovaném deníkem New York Times. V Česku prózu v překladu Miloše Caldy roku 2018 publikovalo Argo. Kniha není vyprodaná, stále ji lze koupit.

 

Právě se děje

Další zprávy